latinica  ћирилица
01/12/2017 |  11:41 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

За америчке сенаторе Балкан приоритет

Амерички сенатор Рон Џонсон на недавној конференцији у Вашингтону изјавио је да ће Америка пропустити историјси тренутак ако не учини све што може да ојача везе са западним Балканом.
Бијела кућа у Вашингтону -
Бијела кућа у Вашингтону

У дебати посвећеној "обликовању балканске будућности у доба несигурности", коју је организовао Атлантски савјет Хојт Ји, високи функционер Стејт Дипартмента и нови амбасадор у Македонији, рекао је да се проблеми у региону морају рјешавати ургентно јер би, у супротном, могло доћи до дестабилизације Балкана. Истакао је да су важна партнерства - између влада, са ЕУ и САД која представљају двосмјерну улицу, али је поменуо и значај посвећености руководстава земаља региона, нарочито посвећеност процесу евроатлантских интеграција. Нагласио је да САД намјеравају да остану дио тог процеса.

Сирил Милер, потпредсједник Свјетске банке за Европу и централну Азију, истакао је да су кључне области реформи на западном Балкану концентрисане на баријере на тржишту рада, које и даље постоје.

Јануш Бугајски, виши сарадник Центра за европске политичке анализе, предложио је три стратегије - прва је борба против дестабилизације споља, изградња функционалних и међународно признатих држава и интеграција у ЕУ и НАТО.

Извршна директорка Европског фонда за Балкан, Хедвиг Морвај, констатовала је да је до сложене ситуације на западном Балкану дошло због тога што су изгубљене смјернице у времену врло компликованих глобалних промјена и неизвјесности.

Извор: Независне новине