latinica  ћирилица
01/12/2017 |  11:20 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

У Фочи промоција романа "Олујни бедем"

Роман "Олујни бедем" Дејана Стојиљковића наставак је високотиражног "Дуге ноћи и црне заставе" као наставак приче о српској средњовјековној држави и њеним бедемима пред османлијским освајачима.
Фоча, Стојиљковић - промоција романа "Олујни бедем" - Фото: СРНА
Фоча, Стојиљковић - промоција романа "Олујни бедем"Фото: СРНА

У Фочи, на првој промоцији у Српској, истакнуто је да је роман доживио успјех и као најпродаванија књига на Београдском сајму.

Историјски записи и легенде које је народ преносио с кољена на кољено сусрећу се у "Олујном бедему" у којем је Дејан Стојиљковић као писац вјешто приповједачки исписао причу Србије и њених витезова у олуји пред којом је нестајала.

Писац реконструише битку на Плочнику у којој су Срби побиједили турске освајаче.

- У трећем дијелу романа  бавим се реконструкцијом Топличке битке, а у претходна два сам се бавио падом Ниша, појашњава Стојиљковић.

- Поред тог документарног историзма, аутор је укључио у историзам епске пјесме, који ми називамо легендарни историзам и свему додао и свој историјско-ратнички али и љубавни замах, рекао је Горан Максимовић, професор Универзитета у Нишу.

"Олујни бедем" оживљава заборављено вријеме и рехабилитује стварност српске државе о којој се мало знало или је вјешто и намјерно скривана.

Роман читаоца води кроз узбудљиве и сликовите приче.

Прво представљање у Фочи у Српску је донијело савремене историјске романе.

Дејан Стојиљковић објавио је још четири историјска романа, од којих је за "Константиново насљеђе" добио награде Милош Црњански и Светосавски печат.