latinica  ћирилица
01/12/2017 |  08:37 ⇒ 08:43 | Аутор: РТРС

Кијевска патријаршија тражи опроштај од Руске православне цркве

Лидер непризнате Кијевске патријаршије Филарет затражио је опроштај од Архијерејског сабора Руске православне цркве због раскола у Украјини.
Иконостас (Фото: https://www.bing.com) -
Иконостас (Фото: https://www.bing.com)

Он тражи да буде обновљена евхаристичка и молитвена комуникација са хришћанима који су у украјинском црквеном расколу и да буду укинуте све одлуке, укључујући и оне о "пријекорима и екскомуникацији" ради достизања мира међу једновјерним православним хришћанима, преноси "Спутњик".

Писмо Архијерејског сабора "О обраћању бившег митрополита кијевског и цијеле Украјине Филарета" завршава се ријечима: "Тражим опроштај у свему у чему сам погријешио ријечју, дјелом и свим својим осјећањима и од срца искрено опраштам свима".

Архијерејски сабор Руске православне цркве одлучио је да буде формирана комисија за преговоре са члановима самопроглашене Кијевске патријаршије који су се одвојили од црквене заједнице.

У Украјини дјелује канонска Украјинска православна црква која је у саставу Московског патријархата, као и структуре које православни свијет није признао - Кијевска патријаршија и Украјинска аутокефална православна црква.

Митрополит Филарет је 1992. године тражио аутокефалност за Украјинску православну цркву, али није добио сагласност за то, па је основао и правно регистровао такозвану Кијевску патријаршију. Ниједна од канонских помјесних православних цркава није признала њен легитимитет.

Извор: СРНА