latinica  ћирилица
30/11/2017 |  12:44 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

Брачни живот смањује ризик за оболијевање од деменције

Самци имају 42 одсто већи ризик за оболијевање од деменције него људи који су у браку, показали су резултати нове студије. Удовци и удовице имају 20 одсто веће шансе.

Истраживачи с Универзитета у Лондону испитали су резултате 15 засебних студија у којима су истраживачи проучавали повезаност између деменције и брачног статуса. На тај начин анализирали су податке 800.000 људи широм свијета.

Према ријечима докторке Лауре Фипс са британског института за истраживање Алцхајмерове болести, постоје бројне здравствене предности брака.

"Људи који су у браку углавном финансијски стоје боље, а то је фактор који је испреплетан с многим аспектима нашег здравља. Супружници могу помоћи једни другима у подстицању здравих навика, пазити на здравље партнера и пружити важну друштвену подршку", рекла је Фипс.

Психијатар Ендру Сомерлад, који је радио на истраживању, истакао је како здрав начин живота позитивно утиче на ментално здравље.

"Када се развије деменција, између осталог долази до акумулације оштећења унутар мозга. Сматрамо да се то може да се смањи одржавањем општег здравља и здравом исхраном, као и вјежбањем. Такође, мислимо да је могуће развити капацитет мозга који се зове когнитивна резерва како би мозак дуже издржао унутрашњу штету. То се постиже активним одржавањем менталног и друштвеног живота", рекао је.

Због тога су, истичу научници, брак и брига коју партнери пружају једно другом фактори који доприносе смањењу ризика од душевне болести у каснијој животној доби.

Извор: Б92