Чаша хладне воде послије оброка? Ипак не...
Испијање чаше хладне воде може да утиче на варење хране јер температуре хладне течности мијења температуру унесене хране, чинећи је тако тешко сварљивом. Дуже варење може да доведе до повећања желудачне киселине и стварања желудачног рефлукса.
Вода може да поремети ниво киселине и тиме што успорава варење чини нас уморним и поспаним након оброка, отежавајући нам обављења неких послова послије оброка.
Уколико имате осјетљиве зубе, мигрене или озбиљније главобоље, хладна вода може да буде окидач за главобољу. Може да дође до надимања и бола у стомаку.
Наше тијело је "програмирано" да вари храну која је исте температуре као и тијело, па хладни или врели оброци захтијевају додатни напор за варење. Као посљедица конзумирања зачињене хране може да се јави дијареја.
Иако је хладна вода након оброка лоша, стручњаци савјетују да нам је неопходна одређена количина воде како би наш организам правилно функционисао. Неки савјетују да је боље пити воду прије оброка јер нам тако она даје осјећај ситости и мање ћемо хране унијети у организам.
Вода стимулише рад бубрега и доприноси хидратацији организма. Да бисте избјегли могуће проблеме пијте воду која је собне температуре.
Извор: Агенције