latinica  ћирилица
25/11/2017 |  16:20 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Рјешите се главобоље потпуно природно

Већина људи посеже за медикаментима како би зауставила главобољу. Они углавном дају резултате, али сви знају да није добро стално се ослањати на "шарене пилуле".

А ево и неколико начина како да се на природан начин ријешите главобоље:

Вода

Дехидрација је један од најчешћих узрока главобоље. Стручњаци тврде да је чак 70 одсто главобоља узроковано дехидрацијом.

Ако често боравите у климатизованим просторима, путујете аутомобилом или аутобусом, требало би увијек да пијете додатну количину воде. Вода је најбољи природни лијек за главобоље.

Чај

Попијте шољицу чаја од лаванде заслађеног медом. Чај треба пити кашиком, као да једемо супу. Лаванда опушта живце и мишиће па ће одлично дјеловати на главобоље узроковане стресом.

Ако пијете чај кашику по кашику, успоравате организам, смањујете напетост и опуштате мишиће лица.

Јабуке

Ако се јабука једе цијела без љуштења, она помаже код главобоље. Јабуку треба гристи, а не сећи ножем.

Јабука садржи нутријенте који ће повољно дјеловати на главобољу. Разлог грижења јабуке је истезање мишића вилице. Тако се смањује напетост у свим мишићима на глави.

Оловка

Загризите попријечно хемијску оловку, широм отворених уста, и држите је неколико минута. Држање уста отворених опустиће напетост у мишићима.

Ово ће дјеловати против главобоље слично као јабука, али ако сте у канцеларији и ако имате оловку и двије чаше воде, велике су шансе да ће вас главобоља попустити.

Зачини

Зачини су јако дјелотворни код овог проблема. Направите супу и зачините је першуном, рузмарином, мајораном, ставите неколико каранфилића и мало више бибера. Једите је што топлију можете. Оваква супа посебно лијечи синусне главобоље.

Сок

Попијте флашицу тек отворене кока-кола. Она је један од популарнијих лијекова за главобољу, ако сте на излету или нисте у прилици да попијете лијек. Механизам дјеловања није познат.

Кока-кола се у почетку продавала у малим стакленим бочицама у апотекама, као лијек за многе болести. Наравно, рецепт се знатно промјенио од тада, али очито је да су неки механизми дјеловања остали.

Масажа

Масирајте чело и подручје слепоочница етеричним уљем нане. Нана хлади мјесто које се масира, а масажа и мирис додатно опуштају цјелокупно тијело.

Ово је изврстан лијек против главобоље. Ако масирање слепоочница не помаже, додатно измасирајте врат и рамена разређеним уљем.

На обрвама се налази неколико акупунктурних тачака, чија ће масажа свакако помоћи у ублажавању главобоље.

Жваке

Жваћите жвакаће гуме. Овај савјет најбоље дјелује код синусних главобоља и оних које су узроковане зачепљеним дисајним путевима. Ментол длично прочишћава синусе и нос и олакшава главобољу.

Извор: Агенције