latinica  ћирилица
24/11/2017 |  14:31 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Институт "Дедиње" - наставна база за студенте медицине у Бањалуци (ВИДЕО)

Представници Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" и Медицинског факултета из Бањалуке потписали су данас споразум о академској научној и пословно-техничкој сарадњи, којим реномирани институт из Београда постаје наставна база и за студенте бањалучког Медицинског факултета.
Београд, Шкрбић и Бојић - потписивање споразума - Фото: СРНА
Београд, Шкрбић и Бојић - потписивање споразумаФото: СРНА

Споразум који предвиђа сарадњу у развоју и подстицању научноистраживачког рада, размјене знања и научних информација, трансфер практичног знања и унапређење академских студија, потписали су на Институту "Дедиње" декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић и вршилац дужности директора Института Милован Бојић.

Потписивању је присуствовао и угледни српски кардиолог академик Миодраг Остојић.

"Споразум о научно-техничкој, пословној сарадњи и едукацији веома много значи Медицинском факултету, а жеља нам је да искуства која Институт за кардиоваскуларне болести `Дедиње` са својим респектабилним кадром буде од помоћи и окосница будућег развоја Медицинског факултета, а надам се да ће Медицински факултет са својим капацитетима помоћи Институту `Дедиње`", рекао је Шкрбић послије потписивања споразума.

Шкрбић је подсјетио да је Медицински факултет у Бањалуци прошле године формирао Центар за специјализације и континуирану едукацију, да планира ове године да отпочне формирање Центра за биомедицинска истраживања, те истакао да су то основе за сарадњу са институцијама каква је Институт "Дедиње".

Он је оцијенио да је сарадња и неопходан трансфер знања и вјештина са Института `Дедиње` према Универзитетском клиничком центру и Медицинском факултету у Бањалуци од обостраног интереса и за пацијенте који су заједнички.

"Да ли неко долази из Бањалуке у Београд, а чак у посљедње вријеме за неке ствари из Београда и Србије у Бањалуку, сасвим је свеједно. Важно је да имамо сарадњу и да пружамо могућност да остваримо много више него што смо до сада могли", рекао је Шкрбић.

Доктор Бојић је рекао да споразум о сарадњи са бањалучким Медицинским факултетом посматра као поклон Институту "Дедиње", који, као врхунска здравствена установа позната не само у региону, него у европским и свјетским размјерама ове године слави 40 година постојања.

"Посебно ми је драго што је покровитељ овакве сарадње највећи српски кардиолог академик Миодраг Остојић, који је ангажован и на Институту и на Медицинском факултету у Бањалуци", рекао је Бојић.

Он је изразио задовољство што ће Институт "Дедиње", као врхунска здравствена установа која располаже са више од 70 доктора медицинских наука и огромним стручним и научним потенцијалом, да буде на располагању Медицинском факултету у Бањалуци и помоћи развој његове стручне и научне компоненте у раду, те прихватити пацијенте из Републике Српске који се лијече у Београду.

"Места за сарадњу, пројекте, научноистраживачки рад, стручни рад постоји у огромном опусу и трудићемо се да га искористимо што је могуће више и боље за добро и Медицинског факултета у Бањалуци, али и Института `Дедиње` и за добро Републике Српске и Србије, јер је то у највишем могућем и државном, и медицинском, и стручноми научном интересу", поручио је Бојић.

Он је рекао да је Институт "Дедиње" наставна база на Медицинском факултету Универзитета у Београду за предмете интерна медицина, хирургија, анестезиологија и радиологија, али да то уопште не смета да буде наставна база и другим медицинским факултетима, а прије свега Бањалуци.

Извор: Срна