latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:16 ⇒ 25/11/2017 | 18:17 | Аутор: РТРС

Бомбашки напад у џамији у Египту, убијено 305 људи (ВИДЕО)

Број мртвих у нападу милитаната на џамију на египатском сјеверном Синају повећан је на 305, јавила је новинска агенција МЕНА.
Египатска полиција (архив) - Фото: AP
Египатска полиција (архив)Фото: AP

Међу погинулима је 27 дјеце, док је 128 људи повријеђено. Тужилаштво Египта саопштило је да су нападачи током јучерашњег напада на џамију носили заставу "Исламске државе" и да их је било између 25 и 30.

Напад се догодио на џамију у Бир ел Абеду, у близини града Ариша.

У џамији, коју су разорили терористи, могло је у вријеме експлозије да се моли око 500 људи, рекао је извор из службе безбједности провинције. 

- Петком се у овој џамији окупља око 500 људи, због тога је тако велики број погинулих - рекао је извор. 

Експлозија се догодила у близини џамије у вријеме молитве, а затим је услиједио оружани напад милитаната, рекли су очевици и припадници службе безбједности, пренијела Раша тудеј.

Очевици су рекли да је експлозивна направа активирана у близини џамије Ал Раудах у центру града, пише египатски лист Ал Масри Ал Јоум. Сви они који су почели да бјеже из џамије постали су жртве напада исламиста.

Очевици су рекли да су возила хитне помоћи превозила рањене у оближње болнице. Локални медији јављају да су и возила хитне помоћи била мета напада милитаната.

Из кабинета предсједника Египта Абделфатаха ел Сисија саопштено је да су проглашена три дана жалости.

Ваздушни удари на милитанте

Египатска војска је почела ваздушне нападе на подручје сјеверног Синаја, гдје се догодио напад у џамији. Напади су концентрисани у неколико планинских подручја око џамије Ал Раудах, у којима се крију милитанти.

У међувремену, Вашингтон је осудио напад на џамију и позвао међународну заједницу да појача напоре у борби против тероризма.

- Морамо колективно да дискредитујемо екстремистичку идеологију која чини основу њиховог постојања - рекла је портпаролка Бијеле куће Сара Сандерс.

Осврћући се на напад у Египту амерички предсједник Доналд Трамп написао је на "твитеру" само ријеч "ужасно".

Извор: Агенције