latinica  ћирилица
24/11/2017 |  13:12 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Чавара: Изетбеговићеве морбидне изјаве с циљем поправљања рејтинга

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара истакао је да предсједник СДА Бакир Изетбеговић даје морбидне изјаве, попут пријетње ратом, да би поправио пољуљани политички рејтинг.
Маринко Чавара( архив) -
Маринко Чавара( архив)

Чавара је оцијенио да Изетбеговиће пријетње ратом и изјаве попут оних да се "Мостар бранио и обранио од два агресора", те да су Хрвати поломили зубе на 4. Корпусу такозване Армије БиХ у рату, а поломиће их на њима у миру, представљају грчевиту борбу за поправак пољуљаног политичког рејтинга и да у те сврхе, нажалост, користи све теже ријечи и квалификације које додатно дестабилизују политичке односе и смањују могућност сарадње.

"Такве изјаве су апсолутно неприхватљиве јер имају за циљ нарушавање односа и додатну дестабилизацију стања изазивањем сличних реакција и континуираног заоштравања односа. Ратне ране у БиХ су још свјеже и болне, превише је мртвих, рањених, прогнаних, настрадалих и осјећаја неправде, и призивати нове ратове је морбидно. Вјерујем да је та реторика препозната од апсолутне већине становника БиХ и да између понуде да поново ратују или да иду путем евроатланских интеграција и напретка немају дилеме", истакао је Чавара.

Он је за Хрватски медијски сервис рекао да је интересантно да се Хрвати и Хрватска стално желе представити као непријатељи БиХ и да ће их "они одбранити од тих непријатеља".

"При томе се заборавља мноштво доказа да су Хрвати у БиХ и Хрватска највише допринијели да референдум о независности БиХ успије, да се постигне мир и на крају да се БиХ очува као држава. Заборави се и колико је избјеглица из БиХ нашло уточиште у Хрватској и колико је важно да имате сусједа који подржава европски и НАТО пут БиХ", навео је предсједник ФБиХ.

Говорећи о ситуацији у федералном Парламенту, Чавара је потврдио да нема стабилне већине, што се могло, како каже, видјети и на недавном засједању Представничког дома Парламента ФБиХ, као и из иступа лидера владајућих странака.

На питање да ли је реална реконструкција федералне извршне власти десет мјесеци прије избора или ће ФБиХ до избора имати мањинску владу ХДЗ-а и СДА, Чавара сматра да реконструкција није реална с обзиром на то да нема великог избора странака, теоретски су то СДП и ДФ, али је, како каже, јавности познато колико је то могуће.

Коментаришући приједлог измјена Изборног закона БиХ, који је прошле седмице у парламент БиХ упутио СДА, Чавара је рекао да је невјеројатно колико се бесрамно покушава обманути јавност да је веће правне снаге Устав ФБиХ од Устава БиХ и да се Изборним законом ФБиХ могу регулисати избори супротно Изборном закону БиХ.

"Чак предлажу измјену Устава ФБиХ у дијелу који регулише попуну клубова народа у Дому народа на начин да се из сваког кантона бира најмање један изасланик, чак ако није ни изабран у скупштину што би додатно створило могућност манипулације и лажног представљања Хрвата и Срба.

Он је нагласио да СДА није предложила измјене Изборног закона за избор чланова Предсједништва БиХ јер њима одговора постојеће стање с обзиром на намјеру бирања њиховог представника Хрватима.

"Још се у јавности све отвореније говори како је издаја бошњачких интереса уколико би Хрвати могли да бирају свог легитимног представника у Предсједништво БиХ", навео је Чавара.

Извор: Срна