latinica  ћирилица
24/11/2017 |  11:08 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

У Српској рекордна покривеност увоза извозом

Покривеност увоза извозом достигла је рекордни ниво у Републици Српској и од јануара до октобра ове године износила је 71,4 одсто.
Увоз - извоз - Фото: илустрација
Увоз - извозФото: илустрација

Према задњем извјештају Републичког завода за статистику, покривеност је била највећа на почетку године - у јануару, када је износила 92,3, а најмања у априлу и јуну са по 61 одсто.

У периоду јануар-октобар ове године извоз је повећан за 21,9 одсто у односу на прошлу годину.

"Показатељи о спољнотрговинској размјени, односно бржем расту извоза од увоза, ове године су охрабрујући. Веома је важно за нашу привреду да се ови трендови наставе до краја године, али и у наредној", рекао је портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

На ове позитивне показатеље највише утиче извоз дрвопрераде и прехрамбене индустрије.

"Да бисмо и у наредном периоду направили још боље резултате и да би наш извоз стигао вриједност увоза, веома је важно да се реализују мјере које смо упутили Влади, а које се односе на растерећење привреде и унапређење услова пословања у Републици Српској, како би наше компаније биле што конкурентније на домаћем, али и на иностраном тржишту. У појединим секторима постоји заинтересованост страних компанија за сарадњу с нашима", истакао је Благојевић.

Према његовом мишљењу, проблем су услови пословања и недостатак одговарајуће квалификоване и квалитетне радне снаге код нас, коју прати све већи број људи који одлазе из Републике Српске и БиХ, што доводи у питање склапање тих уговора, преносе "Независне новине".

Обим робне размјене Републике Српске са иностранством у периоду јануар-октобар ове године износио је 6.844.741 КМ, од чега се на извоз односило 2.852.088 КМ, а на увоз 3.992.653 КМ.

Економски аналитичар Предраг Дудуковић истакао је да је већи прилив девиза увијек добро дошао.

"Већи прилив, а мањи одлив девиза значи да ће привреда боље да ради. Међутим, ту има проблема као што је чињеница да је увоз у оним скупљим и луксузнијим ставкама опао, и то не зато што их ми производимо, него због пада куповне моћи грађана, и на то треба обратити пажњу", додао је Дудуковић.

Према његовом мишљењу, извоз треба додатно јачати када је ријеч о енергији, дрвној и металској индустрији.

"Поготово када је у питању металска индустрија, јер имамо добре стручњаке, а изузетно је тражена у свијету. Када је ријеч о дрвној индистрији, никако не треба извозити грађу, него готов производ, који има пуно већу цијену", истакао је Дудуковић.

Извор: Срна