latinica  ћирилица
23/11/2017 |  22:05 | Аутор: РТРС

Плешите, здраво је!

Салса, зумба, танго, џез денс, трбушни плес... шта год да изаберете размрдаћете цијело тијело, бићете окретнији и гипкији...
Плес (Фото:.truecountrytv.co) -
Плес (Фото:.truecountrytv.co)

Ако без музике и дружења не можете да замислите ниједан дан, прави је тренутак да кренете на часове плеса! Сат времена ћете уживати ђускајући у пријатном окружењу и елиминисаћете нагомилани стрес којем су данас сви више или мање изложени. Осим што јача и обликује све групе мишића и топи масне наслага, плес такође јача имунитет, подиже расположење и елиминише стрес због чега се препоручује као идеалан вид рекреације.

Салса, зумба, румба, танго, хип-хоп, џез денс, трбушни плес, валцер, фламенко, балет, шта год да изаберете, нећете погријешити - размрдаћете цијело тијело, бићете окретнији и гипкији!

У зависности од плеса, у току једног часа може да се потроши од 300 до 1.000 калорија. Током сата брзог плеса потроши се у просјеку око 350 калорија, а током вечери проведене у плесању ватрених игара, од 600 до чак 1200 калорија. Ако се пријавите за такмичење у плесу, на додатним тренинзима потрошићете још више калорија!

Ипак, да бисте видјели праве резултате, пожељно је да да вјежбате барем два сата дневно, минимум пет пута недјељно. Ако је темпо бржи, пулс се убрзава, а срце куца јаче (а то јача срчани мишић), али и мишиће ногу, док плес са партнером додатно обликује мишиће руку. Пошто захтијева правилно држање, плес побољшава координацију покрета али и концентрацију, подстиче креативност и повећава способност учења и памћења, независно од животне доби, тврде стручњаци, па је савршен вид борбе против депресије.

Ако редовно идете на часове плеса или волите да ђускате на неком подијуму, мање су шансе да ћете патити од неких хроничних болести, а ако вам је пјешачење досадно, пробајте да плешете! Овај вид рекреације представља и напор за мозак јер се ради о активности у којој је потребан виши степен координације, вјештине и учења покрета.

Са плесом може да се почне у било ком узрасту, могућност повређивања је готово искључена, а ништа мање важно није и што ћете уживати у дружењу са заљубљеницима у игру који позитивно гледају на живот.

Извор: Вечерње новости