latinica  ћирилица
23/11/2017 |  19:30 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Стрип роман "Понори зла" о страдањима у Херцеговини (ВИДЕО)

Ускоро би из штампе требало да изађе стрип роман "Понори зла", аутора Јована Братића из Невесиња.
Стрип роман - Фото: РТРС
Стрип романФото: РТРС

Стрип је, поручује Братић, својеврстан дуг према храбрим прецима,чија су јуначка дјела, због сплета историјских дешавања, остала у запећку. Стрип албум има 205 страница и око 1.050 кадрова. Настајао је двије године, а појавиће се у издању Стрип удружења Девета димензија.

Ова историјска стрип драма тематски води у вријеме Другог свјетског рата на просторе Источне Херцеговине која је доживјела незапамћено страдање и злочине од стране окупационих сила. Драматична прича о људима овог краја који су уплетени у мрежу националних и идеолошких подјела и ужасних страдања. О страшним злочинима, до тада незапамћеним у Европи, тзв. НДХ над недужним становништвом. О Јунском устанку или другој Невесињској пушци против тзв. НДХ коју су повели активни официри Краљевине Југославије, солунски добровољци, прекаљени борци из Првог свјетског рата, као и народни прваци и узорни домаћини.

- Желио сам кроз овај стрип да пошаљем јасну поруку о дјелима наших предака, о неким грешкама које су се дешавале у прошлости, јер народ који не буде свјестан дјела својих предака и сопствених грешака у прошлости које су рађене, неће имати дефинисан и јасан поглед у будућност - каже Јован Братић.

Главни јунак Алекса Војиновић, обичан сеоски младић из патријархалне хришћанске породице, спој је бројних ликова из тог времена. Његова судбина описује трагедију једног народа, младића који су били патриоте, антифашисти, али су на крају, стицајем околности, проглашени народним непријатељима. Мотиви су засновани на истинитим и суровим догађајима, али имена главног јунака, као и осталих ликова нису аутентична, као ни њихов изглед у овом стрип роману.

- Из простих разлога што ја нисам историчар, нисам желио да доносим судове о појединим ликовима. То препуштам суду историје. Ја сам желио да скренем пажњу на неке догађаје за које сам осјетио да нису довољно апострифирани. Надам се да ћу успјети да остварим мисију - поручио је Братић.

Сам наслов "Понори зла" указује на карактер приче о злу које је, попут најстрашније олује, похарало херцеговачке предјеле носећи у дубине понора и јама многе невине људе. Ово је прича о, по злу, чувеним херцеговачким јамама коју је Братић испричао и исликао на свој начин и о којима се предуго ћутало. И, својеврсно упозорење за будуће генерације.