latinica  ћирилица
23/11/2017 |  18:03 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

АНУРС- Дводневни скуп о високом образовању (ВИДЕО)

Академија наука и умјетности Републике Српске и Српска академија наука и уметности организовале су скуп "Високо образовање - путеви у развоју и странпутице". Око 50 учесника данас и сутра излаже теме, и дискусијама тражи рјешења. Биће објављен и зборник радова.
Бањалука - научни скуп - Фото: СРНА
Бањалука - научни скупФото: СРНА

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас да је неопходно поставити научне и теоријске темеље новог универзитета који ће имати другачију примјену Болоњске повеље.

Кузмановић је рекао да ће дводневни научни скуп "Високо образовање - путеви и странпутице" у Бањалуци имати значајну улогу у томе.

- Осим тога, на скупу ћемо покушати бар донекле да откријемо проблеме који оптерећују универзитет данас. Универзитетска заједница заслужује бољи, сигурнији и значајнији третман - рекао је Кузмановић новинарима у Бањалуци прије почетка научног скупа.

Предсједник Организационог одбора научног скупа академик Драго Бранковић сматра да је један од основних проблема универзитета што није успостављен болоњски систем студија.

- Направили смо мјешавину – мало болоњског система и мало традиције, а очито да то не функционише. На том плану нисмо добро дефинисали ни начине финансирања високог образовања, док са демографског аспекта пада број садашњих и будућих студената, а квалитет наставе није на завидном нивоу - навео је Бранковић.

Осим тога, додао је он, нису успостављене докторске студије према болоњским захтјевима.

- Рок да то све завршимо имали смо прво до 2010, а затим до 2020. године, а ми још нисмо урадили што смо требали. Питање је шта ћемо као потписници Болоњске декларације, након 2020. годне, ако то не завршимо успјешно - рекао је Бранковић.

Он је напоменуо да је један од циљева скупа да се са аспекта науке открије који су то корјени проблема који се јављају у високом образовању.

- Жеља нам је да као научници помогнемо да се та питања и проблеми ријеше на адекватан начин - рекао је Бранковић.

Он каже да се на скупу очекује педесетак учесника који ће говорити о различитим темама, као што су модели организовања високог образовања, успостављање квалитета, као и начини његовог финансирања.

Предсједник Одбора за високо образовање Српске академије наука и уметности Душан Тодоровић рекао је да високо образовање представља значајан кључ за даљи развој, како Србије тако и Републике Српске, те да је потребно посебну пажњу посветити проблемима који се јављају.

- Наука има свјетски, а не локални карактер, те се лично залажем за много јачу сарадњу наших универзитета с великим свјетским универзитетима и научним институцијама на којима млади људи треба да се усавршавају - рекао је Тодоровић.

Извор: РТРС/СРНА