latinica  ћирилица
23/11/2017 |  16:22 | Аутор: РТРС

Шешељ: Влада Србије не смије скрштених руку посматрати пресуду генералу Младићу

Предсједник Српске радикалне странке Војислав Шешељ сматра да је потребно хитно формирати научни институт за проучавање судске праксе Хашког трибунала и да Влада Србије, а посебно Министарство правде, не смију скрштених руку посматрати изрицање хашке пресуде генералу Ратку Младићу.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Шешељ истиче да изрицање пресуде генералу Младићу не представља крај свих мука и проблема Србије и српског народа, а поготово Републике Српске, поновивши да је пресуда донесена противправно.

- Судско вијеће није указало ни на једну директну везу између Ратка Младића и злочина који му се приписују. Флоскула о удруженом злочиначком подухвату служи тамо гдје нема доказа - рекао је Шешељ на конференцији за новинаре у Београду.

Он каже да је сада у интересу Хашког трибунала да генерал Младић што прије умре, јер им не одговара другостепени поступак који се, можда, неће окончати ни за двије, три године, саопштено је из СРС.

- Све ће учинити да му се што више погорша здравствено стање и да што прије подлегне, јер у том случају они немају потребе да одговарају на примједбе његове одбране - сматра Шешељ.

Он је нагласио да одбрана сада има велики број аргумената за побијање првостепене пресуде, али да ће ти аргументи остати празно слово на папиру ако не буду институционализовани кроз жалбени поступак и ако се Жалбено вијеће не принуди да на њих одговори.

- То је оно што су они планирали да избјегну код Слободана Милошевића. Планирали су да Милошевић умре прије него што се оконча жалбени поступак, односно одмах након што му се саопшти пресуда, али су направили грешку и нашли се у раскораку. Он је умро раније него што су они планирали и тако покварио њихове намјере - рекао је Шешељ.

Он сматра да ће Хашки трибунал то да уради и у случају генерала Младића, као и да није немогуће да исто учини и првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

- Иако је у Караџићевом случају одбрана поднијела жалбу, остало је још дуго времена до жалбене расправе. Када се преведе пресуда на српски језик онда одбрана има право да поднесе допуну жалбе, а с обзиром на то да је пресуда у неких пет томова, на неколико хиљада страна, ко зна када ће успијети да је преведу - рекао је Шешељ.

Он указује да је све смишљено и прецизно испланирано, а да српске стране нико на то ничим не одговара.

- Сада треба трезвено све сагледати и реаговати на прави начин. Најважније је да не седимо скрштених руку - рекао је Шешељ.

Он је истакао да Србија мора дати квалитетан и стручан одговор на све оно што се дешавало у Хашком трибуналу и да нису довољне политичке фразе.

- Лако је дезавуисати Хашки трибунал политичким аргументима. Важно је да се Трибунал суштински дезавуише правним аргументима. То није тешко, али је потребна добра воља и квалитетни људи који ће то урадити - рекао је Шешељ.

Извор: СРНА