latinica  ћирилица
23/11/2017 |  12:15 | Аутор: РТРС

Ваљево и Краљево изабрали Хрватску електропривреду

Послије одлуке градова Ваљева и Краљева да на тендеру за снабдјевача струјом изаберу другу компанију – Хрватску електропривреду, реаговао је ЕПС, а затим и министар енергетике Александар Антић. Закон о енергетици забрањује промјену снабдјевача ако према првом снабдјевачу имате било каква дуговања, поручио је министар.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да Краљево и Ваљево неће моћи да промјене снабдјевача струјом за јавну расвјету док прво не измире дугове ЕПС-у.

Хрватска Електропривреда је недавно саопштила да у Србији већ снабдијева струјом једно предузеће и да ће ускоро испорука електричне енергије кренути и за два српска града.

Како се наводи у саопштењу, ХЕП Енергија у Србији струјом снабдијева компанију Цимос а у завршној је фази и припрема испоруке електричне енергије за градове Краљево и Ваљево.

Антић је одговарајући на питања новинара да то прокоментарише подсјетио да је тржиште електричне енергије у Србији отворено 2013. и навео да је ЕПС и поред те чињенице задржао 98 одсто тржишта.

Истакао је да је Закон о енергетици предвидео такве ситуације и да забрањује промјену снабдјевача ако према првом снабдјевачу имате било каква дуговања.

"Тако да Краљево и Ваљево, причамо само о јавној расвјети, неће моћи да промјене снабдјевача док не измире укупне дозволе према претходном снбадјевачу. Па, на шта би то личило да сада свако ко дугује некоме за струју или гас у једном тренутку каже - па добро ја ћу сад да промјеним снабдјевача и има да ме снабдјева неко други", навео је министар.

Антић је подсјетио да, када су грађани у питању, укупно снабдјевање у Србији држи ЕПС и додао да је то посљедица и реуглисаних цијена струје, али и да је ту и комплетно комерцијално тржиште.

Наше укупно тржиште електричне енергије је око 34.000 гигават сати, а на то комерцијално снабдјевање оде 12.500 гигават сати, а ово о чему ми причамо је 20 гигават сати, што је на нивоу занемарљивог податка.

Према његовим ријечима, иако је тржиште већ четири године отворено, ЕПС је задржао 98 одсто тржишта, што је доказ да се ЕПС одлично снашао у тржишним условима.

"Друга ствар, свако предузеће и установа имали су обавезу да распишу тендер, неки пут могу и да пронађу бољу понуду, али не могу да промјене санбдјевача док према претходном не измире дугове", закључио је Антић.

ЕПС је синоћ саопштио да Краљево и Ваљево дугују 45, односно 40 милиона динара.

"Град Краљево је у вријеме расписивања тендера за снабдјевање за потребе јавне расвете имао дуг према ЈП ЕПС од три мјесечне фактуре, што је укупно око 45 милиона динара. И град Ваљево је имао вишемјесечна дуговања према ЈП ЕПС, која су у тренутку расписивања јавне набавке износила чак шест мјесечних фактура, тачније 40 милиона динара. Ни Краљево ни Ваљево, нису у потпуности до данас измирили своје обавезе", наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Извор: РТС, Танјуг