latinica  ћирилица
23/11/2017 |  12:13 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Азијска мушица напала воћњаке под Козаром (ВИДЕО)

Инванзивна штеточина, поријеклом из Азије, познатија под називом „азијска воћна мушица“ напада воћњаке под Козаром, утврђено је стручним мониторингом. Ријеч је о релативно непознатој штеточини, која већином напада засаде воћа са танком покожицом, попут малине и купине. Воћари су забринути, јер може да доведе до потпуног уништења засада, а борба против ове штеточине, изузетно је тешка.
Азијска мушица уништила засаде купине - Фото: РТРС
Азијска мушица уништила засаде купинеФото: РТРС

Нова штеточина, „азијска воћна мушица“ масовно напада поткозарске засаде малине, купине, јагоде, шљиве, трешње, грожђа и боровница. Примијећена је у готово свим крајевима Српске, али највише у воћњацима у Приједору, Оштрој Луци и Новом Граду. Примијећена је и другим дијеловима Европе, гдје је већином у потпуности уништила воћне засаде.

Након полагања јаја ове штеточине, развијају се ларве које се даље убушују у ткиво плода који се касније осуши.

Ова штеточина изузетно је ситна, смеђо-жуте боје, црвених очију и провидних крила. Има до 15 генерација годишње и активна је на температурама изнад 10 степени. За приједорске воћаре ово је непозната штеточина.

Младен Маријановић, предсједник Удружења воћара Града Приједора, истиче да је најбитније дјеловати на вријеме како би се воћке заштитиле и на тај начин се умањио потенцијал те развој штеточине у идућој години, а могуће је и да се искоријени правилним дјеловањем, уз стручну помоћ.



Против ове штеточине лијек је сложена комбинација агро-техничких и хемијских мјера, уз опрез због здравља крајњег потрошача јер.

Дјелимично, спас су заштитне мреже и механичке клопке од сирћета и вина. Ова штеточина шири се летом, вјетром, амбалажом, са заражених плодова, али још није утврђено да ли се може пренијети преко садног материјала.