latinica  ћирилица
23/11/2017 |  10:49 | Аутор: РТРС

Вријеме за "Цефта плус", са Београдом ускоро договор о уклањању баријера

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић истакао је да постоји простор за унапређење сарадње у оквиру регионалног споразума Цефта и да је сазрело вријеме за "Цефту плус", те најавио скоро постизање договора БиХ са Србијом о уклањању свих евидентираних баријера у трговини.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

"Мислим да је сазрело вријеме да јој дамо нову димензију", рекао је за СРНУ Шаровић, који учествује на министарској конференцији "Цефта недјеља" у Београду, која се данас завршава.

Шаровић је рекао да је БиХ са Србијом близу постизања договора о уклањању свих евидентираних баријера и са једне и са друге стране.

"То би требало да олакша трговину, да она буде функционалнија, једноставнија и бржа, да нема задржавања на граници, да нема скривених баријера које се појављјују у нашим односима", додао је он.

Шаровић је рекао да ће двије стране вјероватно наредних дана, по завршетку ове министарске конференције у Београду, тај споразум и озваничити.

"Тиме ћемо, увјерени смо, изаћи у сусрет захтјевима привредника и Србије и БиХ", истакао је Шаровић.

Он је подсјетио да се сваке године министри и замјеници министара земаља Цефте окупе на годишњој конференцији, овај пут у Београду, пошто Србија предсједава Цефтом у овој години.

"Разматрамо више тема, неке се односе на либерализацију трговине и услугама, унапређење уопште трговине и унапређење Цефте, која превазилази оквире само трговине", каже он.

Сасвим је јасно, навео је Шаровић, да се и Акционим планом, који су чланице Цефте усвојиле, транспорт, царине и неке други сектори уврштавају као врло важни уопште у економским односима земаља региона Цефта.

"Мислим да је Цефта оправдала сва очекивања и своје постојање. БиХ је једна од земаља која је привржена овом регионалном споразуму. С правом сматрамо да смо једна од темељних земаља на којој Цефта и почива. Имамо и значајну размјену робе и услуга са земљама Цефте, међу којима и са Србијом", рекао је Шаровић.

У Београду се данас завршава четвородневни састанак Цефта Заједничког комитета и министарска конференција о економској и трговинској сарадњи у Цефта региону.

"Цефта недјеља 2017", којом Србија завршава овогодишње предсједавање тој организацији, имала је главни фокус на стварању регионалног економског подручја, посебно на допунским протоколима пет и шест и хармонизацији тржишта Цефта.

Извор: СРНА