latinica  ћирилица
22/11/2017 |  16:19 ⇒ 23/11/2017 | 08:18 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске: Интервентна радиолошка процедура ублажавања акутног бола у предјелу кичме (ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске први пут у Српској је обављена интервентна радиолошка процедура ублажавања акутног бола у предјелу кичме.
Терапија бола кичме - Фото: РТРС
Терапија бола кичмеФото: РТРС

Ову процедуру на територији БиХ, од данас ће бити могуће извести само у Бањалуци.

Горан Бабић у Клинички центар дошао је са високим степеном бола доњег кичменог стуба, кука и поткољенице. Због бола, каже није могао да обавља свакодневне активности.

- Послије извршене интервенције осјетио сам олакшање а ево сад неких 2-3 сата послије тога осјећам се посве здраво као да се приоје овога ништа није дешавало, каже Горан.

Под менторством др Суада Јагањца, радиолога из Хамбурга, тим стручњака из Бањалуке први пут извео је овај захват у Српској.

- Радикуларна бол је бол коријена на кичменом живцу који напушта кичму усљед пролапса диска, објашњава др Јагањац.

Саша Вујиновић, начелник Завода за клиниччку радиологију УКЦ, истиче да се под контролом скенера прецизно даје лијек тачно тамо гдје је потребно, близу нерва, те да се постижу максуимални резултати.

Сарадња са Клиником у Хамбургу биће настављена одласком наших студената и специјализаната на ову клинику.

- Мислим да ће то бити вишеструка корист за све нас и додатна корист за студенте. Радујемо се сарадњи и надам се да ће у марту услиједити наша званична посјета Хамбургу, нагласио је Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци.

Од наредне године у Универзитетском клиничком центру увјеравају, да ће ова процедура постати свакодневна пракса, захваљујући којој ће, многим пацијентима живот бити знатно олакшан.