latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:58 ⇒ 15:47 | Аутор: РТРС

Ђаковић задовољан одбацивањем оптужнице за геноцид у Приједору

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изразио је жаљење због данашње пресуде Ратку Младићу, али и задовољство што је одбачена оптужница за геноцид у Приједору.
Миленко Ђаковић - Фото: РТРС
Миленко ЂаковићФото: РТРС

"Генерала Младића доживљавамо као српског хероја и то је човјек који је задужио овај народ. Ми заиста не улазимо у појединачне елементе оптужнице. Генерала знамо као часног човјека, поготово сада обољелог човјека, за којег смо сматрали да би коректно било и ослободити га пресуде и даљег лежања у затвору, јер он је очигледно у тешком здравственом стању и поприлично је нехумано задржавати га у тим, а не у болничким условима", рекао је Ђаковић новинарима у Приједору.

Он је додао да без пресуде о геноциду за Приједор у овом граду не могу се развијати манифестације које ће у свом називу имати ријеч геноцид "јер то није нешто што је званично, озваничено".

"И ми знамо да то није и зато и подржавамо то да се не мијењају претходно донесене одлуке Скупштине града јер је данас тражено да се укину такве одлуке у вези са таквим манифестацијама и финансирањем невладиних организација које потенцирају те догађаје", навео је Ђаковић.

Одборник Демократског фронта /ДФ/ у Скупштини града Приједора Мирсад Дуратовић на данашњој сједници Скупштине града Приједора затражио је да се у дневни ред наредне сједнице уврсти приједлог за укидање одлуке локалног парламента из јуна 2012. године којом је за осам невладиних организације забрањено финансирање из градског буџета јер су тада организовале манифестације поводом 20 година од "геноцида у Приједору".

"Драго ми је да је бар тај дио званично укинут јер заиста опште мишљење јавног мњења у српском народу је да генерал Младић није починио такве злочине у овом рату", закључио је Ђаковић.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Младићје ослобођен оптужби за геноцид у општинама Кључ, Котор Варош, Сански Мост, Приједор, Власеница и Фоча током рата у БиХ, а Вијеће је навело да је крив као учесник разних удружених злочиначких подухвата.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012.

Извор: СРНА