latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:56 | Аутор: РТРС

ЕУ: Земље у региону да раде на помирењу и регионалној сарадњи

Брисел је, поводом пресуде генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу, изразио наду да су све земље у региону одлучне и опредијељене за рад с циљем помирења, регионалне сарадње и добросусједских односа.
Европска Унија - Фото: AFP
Европска УнијаФото: AFP

"Очекујемо од свих политичких лидера у региону да искажу поштовање жртвама заступањем и поштовањем ових опредјељења", истиче се у изјави за јавност портпарола ЕУ Маје Коцијанчић.

У изјави се наводи да ЕУ не коментарише појединачне пресуде Хашког трибунала, али да их у потпуности поштује и подржава његов рад.

Констатујући да се данашња пресуда у случају некадашњег команданта Војске Републике Српске генерала Младића дотиче неких од најмрачнијих и најтрагичнијих догађаја у недавној историји БиХ, региона и Европе, у изјави се наводи да су остваривање правде и борба против некажњивости најстрашнијих злочина основна људска обавеза.

"Саосјећамо са преживјелима и онима који су изгубили своје најмилије", додаје се у изјави и истиче потреба за потпуном сарадњом са Хашким трибуналом, као и са његовим насљедником - Механизмом за међународне кривичне судове.

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Извор: СРНА