latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:34 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Регион: Реаговања на пресуду Ратку Младићу (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић је позвао, послије пресуде Ратку Младићу, да сви грађани Србије "од данас почну да гледају у будућност".
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

"Да не спуштамо главу ни пред ким, али да идемо у будућност, да размишљамо гдје и како ћемо живјети ми и наша дјеца, како ћемо чувати мир и стабилност у региону. Како ћемо да реновирамо фабрике и да стварамо нове. Да се не гушимо у сузама прошлости, већ да од зноја стварамо бољу заједничку будућност", рекао је Вучић.

Како је рекао, он није директно пратио изрицање пресуде Ратку Младићу, али је претпоставио каква ће бити.

"Србија је увек поштовала жртве других народа, нисам сигуран да су други показивали ту врсту пијетета према нашим. И то је наш посао, не да имамо право да заборављамо, већ да имамо обавезу да градимо другачију будућност", рекао је Вучић.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је поводом пресуде Ратку Младићу да је она очекивана и да прошлост треба оставити иза себе. Пресуду којом је некадашњи командант ВРС осуђен на доживотну робију коментарисали су представници политичких партија у Србији.

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић изјавио је да ће након хашке пресуде генералу Ратку Младићу националне тензије у региону вјероватно бити подигнуте, али да мора бити учињено све да се спријечи нови талас етничких нетрпељивости.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је, поводом данашње пресуде генералу Ратку Младићу, да циљ Хашког трибунала није био да постигне помирење, већ да докаже да су Срби једини кривци у минулом грађанском рату на простору бивше Југославије.

У Покрету за Србију оцјењују да пресуда генералу Ратку Младићу није само подло убиство тешко болесног човјека, великог војсковође и хероја, већ још један пуцањ у српски народ, Републику Српску, Србију и историјску правду.

"Циљ трибунала је да кривицу за разбијање Југославије, спољну агресију, тероризам и ратне злочине, са западних сила и њихових локалних штићеника, пребаци на Србију, српски народ и његове најистакнутије вође", саопштено је из Покрета за Србију.

У саопштењу се наводи да је Хашки трибунал најсрамнија криминална појава унутар УН, супротна и слову и духу Повеље УН, те да оправдава и наставља НАТО агресију.

"Настао по диктату САД прије 24 године Трибунал покушава да заврши своје постојање неправоснажним драконским пресудама предсједнику Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу, након што је усмртио предсједника Слободана Милошевића, поражен истином и немоћан да га осуди", кажу у Покрету за Србију.

У саопштењу се истиче да Трибунал није успио да оствари свој циљ, упркос свим видовима правне и политичке пристрасности, као и кршења правних норми и људских права које је примјењивао 24 године.

Удружење породица убијених, несталих и киднапованих на Косову и Метохији оцијенило је да се Хашки трибунал данашњом пресудом генералу Ратку Младићу потврдио као неправедан и политички који селективно дијели правду и осуђује само Србе.

Из Удружења наводе да је генерал Младић због дешавања у Сребреници 1995. године осуђен на доживотну робију без доказане кривице, док је командант муслиманских снага Насер Орић због злочина над Србима у истој општини из 1992. године ослобођен, упркос доказаној кривици.

Удружење је поручило да Срби у Републици Српској немају право да ћуте и да дозволе да "злочинци Алија Изетбеговић, Атиф Дудаковић, Ејуп Ганић, Сефер Халиловић, Насер Орић са муџахединима и други уђу у историју муслимана и преко костију Срба убијених у Сребреници 1992. године уђу у ЕУ и НАТО".

Потпредсједник Владе Расим Љајић указао је пресуда Младићу не представља изненађење, имајући у виду досадашњу судску праксу у Трибуналу, као и раније пресуде Младићевим подређенима. Додао је да треба спријечити нови талас етничке нетрпељивости.

За хрватску предсједницу Колинду Грабар Китаровић, казна је примјерена, а премијер Андреј Пленковић жали што отпужницу нису проширили на Хрватску.

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански оцијенио је да је хашка пресуда генералу Ратку Младићу фарса и пародија и у функцији је колективне осуде српског народа за све што се догађало на просторима бивше Југославије.

"Хашки трибунал је једна правосудна пародија и још једном је показао своју непринципијелност и селективност у дијељењу правде. Докази које су извели нису никакви докази", рекао је Лазански.

Он је истакао да је хашки суд политичка институција и политички мотивисан суд, а пресуда која је изречена Младићу у функцији је колективне осуде спрског народа за све што се догађало на просторима бивше Југославије.

Лазански је подсјетио да Хашки трибунал истовремено примјењује англосаксонско право, ствара законе током свог битисања и рада и примјењује те исте законе.

"Па, какав је то суд? Командна одговорност је у британском правосуђу избачена из правосудног система, а у Хагу је остала", рекао је Лазански.

Говорећи о политичким посљедицама пресуде по Републику Српску, Лазански је оцијенио да ће ову пресуду Сарајево искористити да додатно оптужи Српску и оснажи своју тезу да је Република Српска "геноцидна творевина".

"Очекујем да ће Сарајево на фону те пресуде у Хагу кренути у једну снажну пропагандну медијски кампању. Али, ту има и једна чињеница, јер Младић још није правоснажно осуђен, то је тек првостепена пресуда. То значи да он није службено означен као крив, ако ћемо гледати правно", додао је Лазански.

Он је подсјетио да су и хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач првостепено осуђени на 20 година затвора, а у другостепеном поступку су ослобођени.

"Генерала Ратка Младића нико не би смио да сматра, нити да назива ратним злочинцем. Постоји период жалбе и другостепена одлука", додао је Лазански.

Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је да је генерал Ратко Младић, који је током данашњег изрицања пресуде у Хашком трибуналу узвикнуо "све је то лаж" обавезао Србе да се, без обзиру на тежину његове пресуде наставе да боре за истину у вези са збивањима у БиХ, посебно у Сарајеву и Сребреници. Он је додао да пресуда сама по себи није изненађење и да је суд њом окончао мисију због које је основан - да се освети Србима.

"То је освета Србима што су хтјели да остану на својим имањима, на својим земљама", рекао је Иванишевић.

Он је указао да ни један аргумент српске стране није прихваћен, а аргументи су бројни.

"Ја сам завршио и у штампи је књига о Сарајеву гдје доказујем да није било гранатирања цивилних циљева у том граду. Нисмо гађали џамије, пумпе, школе, већ искључиво војне објекте муслиманских јединица. Ниједан злочин који се приписује Србима у Сарајеву није доказан. Све је то бесмислено", истакао је Иванишевић.

Он је нагласио да тренутно ради и на рукопису "Омча око српског врата или Сребреница у чељустима неистине" која ће још једном оборити оно што је Хаг данас изрекао у пресуди генералу Младићу.

"Кад год неког узму на нишан и када хоће да се обрачунају са неким народима, они вас оптуже за нешто што никада нисте имали. Оптуживали су неке за атомске бомбе, производњу бојних отрова, диктатуру... измисле начин. Тако су нама већ ставили омчу око врата за наводни геноцид у Сребреници и питање када ће оценити да треба поново нама да 'душу окрећу'", рекао је он.

Иванишевић је нагласио да ће интензивно радити на томе да докаже да у Сребреници није било ни једне цивилне жртве.

"Није било ни једног злочина. Више злочина је било по овим терористичким нападима у Паризу и Лондону него у Сребреници у јулу 1995. године. Буквално их није било. Српски војници су дошли кроз села, понашали су се витешки. Гледаћемо да те чињенице још једном покажемо. Најгоре је то што они ниједну чињеницу која иде Србима у корист не објављују", рекао је он.

Иванишевић је подсјетио да је први документ који су Срби упутили међународним институцијама био управо онај о злочинима над Србима у Сребреници 1992. године.

"Тада су добили први Меморандум српске Владе о српским жртвама и о Сребреници. Сребреницом је почело, Сребреницом је трајало, са Сребреницом желе да окончају, али неће окончати у своју корист у то сам сигуран", поручио је Иванишевић.

Народни посланик и лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма оцијенио је да је пресуда Хашког суда изречена генералу Ратку Младићу, спуштење завјесе на највећу срамоту у историји свјетског правосуђа.

Он тврди да је Младић био посљедња брана стварању Исламске државе у Европи.

Лидер опозиционог покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да одбацује све пресуде Хашког трибунала као антиправне, неправедне и антисрпске и додао да је за њега Ратко Младић херој.

Одлуке Хашког трибунала, како је рекао, сматра скандалозним, наводећи да умјесто Младића треба да одговарају судије тог суда који жели да од Срба који су жртве направи злочинце.

Лидер СРС-а Војислав Шешељ оцијенио је да је пресуда политичка.

"Пресуда је политичка, а уперена је против српског народа који је учествовао у рату, помало и против Србије, а највише против Републике Српске", рекао је Шешељ за Пинк телевизију.

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац оцијенио је да доживотна казна генералу Ратку Младићу, коју је изрекао Хашки трибунал, представља кулминацију селективне правде и двоструких аршина овог антисрпског суда.

"Мало геноцида има, мало нема. У општинама нема, а за Сребреницу има. Поред оваквих конструкција тешко да ко може бити слободан. Исти догађај се подводи под разна кривична дјела. Један догађај, много кривичних дјела. Додуше, овдје има више догађаја, па су расцјепкали удружени злочиначки подухват за Сарајево, Сребреницу, узимање припадника Унпрофора за таоца", рекао је Штрбац.

Предсједник Српске народне партије Ненад Поповић оцијенио је да пресуда коју је Хашки трибунал изрекао генералу Ратку Младићу потврђује да овај суд нема везе са правом и правдом, већ да је ријеч о "обичном политичком инструменту, формираном с циљем да читаву српску нацију представи као геноцидну".

"Зато је, и поред свих могућих доказа који су му пружени, овај суд свесно ослобађао крвнике попут Насера Орића, Готовине и Харадинаја, док је с друге стране, осудио све српске политичке и војне лидере који су се нашли пред овим трибуналом", навео је у писаној изјави Поповић, који је министар без портфеља у Влади Србије задужен за иновације и технолошки развој.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да Хашки трибунал својим срамним, неморалним и неправедним одлукама не само да није допринио утврђивању истине, кажњавању злочинаца и помирењу, већ је само додатно распирио мржњу и нетрпељивост и посијао ново смјеме зла на западном Балкану.

Линта је истакао да је генерал Ратко Младић српски херој који је часно бранио свој народ и да то неће промијенити никаква пресуда лажног суда званог Хашки трибунал.

Предсједник ДСС-а Милош Јовановић изјавио је да је пресуда генералу Младићу формално правно пресуда једној особи, али политички гледано то јесте и пресуда српском народу и Републици Српској. Јовановић негира тезу да је у Сребреници учињен геноцид, наводећи да то није исправна квалификација.

СПО и ЛСВ су указали да је јако важно да се пресуда једном човјеку не тумачи као пресуда Србији и српском народу.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да та пресуда треба да буде основа на којој се морају градити нови односи, политика помирења у цијелом региону, а прије свега у БиХ.

"Ово не смије да буде повод за распаљивање мржњи и сукоба, него опомена и позив на одговорност пред самима собом, пред прошлим и будућим генерацијама", поручује Јовановић.

Извор: РТС, СРНА