latinica  ћирилица
22/11/2017 |  12:18 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Почела изградња дијела Источног транзита у Бањалуци

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и вршилац дужности директора Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић озваничили су данас у Бањалуци почетак изградње дијела Источног транзита у вриједности од 805.000 КМ.
Бањалука, Радојичић и Нешић - почетак изградње дјела источног транзита - Фото: СРНА
Бањалука, Радојичић и Нешић - почетак изградње дјела источног транзитаФото: СРНА

Инвеститори овог пројекта, који подразумијева спајање Булевара Десанке Максимовић и Крфске улице, јесу предузеће "Путеви Републике Српске" и Град Бањалука, а извођач радова предузеће "МГ Минд" има рок од 90 радних дана за њихов завршетак.

Радојичић је подсјетио да су радови на спајању ове саобраћајнице заустављени прије 30 година, саопштено је из Градске управе.

"Источни и Западни транзит некада су планирани као обилазнице око Бањалуке, али данас су то практично градске саобраћајнице. Послије изградње ове дионице, слиједи нам још много посла да се заврши дионица иза стадиона Фудбалског клуба `Напријед` и да се преко Зеленог моста споје Источни и Западни транзит", истакао је Радојичић.

Он је нагласио да је току израда пројекта новог Зеленог моста, те да је план да наредне године почне његова изградња.

"Тражићемо екстерна средства за почетак изградње новог моста у наредној години, а, такође, у плану је градња кружног тока код Полицијске управе, тако да би тиме био убрзан саобраћај у овом дијелу града", рекао је градоначелник Бањалуке.

Нешић је навео да је траса дионице Источног транзита дужине око 440 метара планирана са двије коловозне траке појединачне ширине три и по метра за сваки смјер вожње, односно укупне ширине 14 метара.

"Када се заврши и кружна раскрсница код Ребровачког моста, добићемо безбједнији и бржи саобраћај у овом дијелу града", закључио је Нешић.

Пројектном документацијом предвиђено је да се на овом дијелу поставе обостране бициклистичке стазе ширине два метра и 25 центиметара, као и обостране пјешачке стазе ширине два метра, те обострани заштитни зелени појас ширине три метра.

Биће засађено и 115 садница јаворолисног платана на бочним зеленим појасевима.

Извор: СРНА