latinica  ћирилица
22/11/2017 |  11:24 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Сви политички лидери у Српској да понуде компромис

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да сви политички лидери у Српској треба да направе корак уназад и понуде компромис, јер када је ријеч о Републици и њеном интересу не смије да буде разлика и тога су сви свјесни.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић вјерује у могућност смиривања политичких тензија и напомиње да би такав развој догађаја био веома важан за стабилизацију политичких прилика у Српској.

"Сматрам да ће у наредним данима комисија доћи до усаглашеног текста споразума који ће бити темељ бољих односа политичких партија, упркос њиховим политичким разликама", рекао је Чубриловић за "Политику".

Он је навео да је на састанку власти и опозиције договорено да се у току ове седмице формира комисија коју ће чинити представници владајући и опозиционих партија и која би требало да усагласи текст споразума о политичкој сарадњи.

"Сви су се сагласили да је наш заједнички циљ да институције Српске функционишу на најбољи начин. Јасна порука разговора јесте да, кад је ријеч о интересу Републике Српске, нема власти и опозиције", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је парламент довољно широк оквир за изношење политичких ставова, сугестија и законских приједлога и да се нада да су сви схватили да је бојкот био непотребан и на штету интереса Српске.

"У тренуцима када су напади на Српску константа, када су захтјеви за ревизијом Дејтона константа, када су аршини којима се мјери злочин и казна по обичају на штету Републике Српске, сви лидери су свјесни да наше институције морају бити стабилне и јаке да би одговорили изазовима и заштитили интересе српског народа у БиХ", рекао је Чубриловић.

Он је поручио да би БиХ опстала удари попут насилних интервенција којима се мијењао Дејтонски споразум морају заувијек престати, "а народима и грађанима у Републици Српској и БиХ" препустити да налазе прихватљива рјешења заједничког живота и развоја.

"Српској није потребна никаква надоградња Дејтона коју многи годинама призивају, нити било каква уставна реформа у БиХ за коју се залажу они који у Дејтону нису остварили своје максималистичке циљеве", рекао је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске истакао је да Србија ниједног тренутка није испоручила БиХ било какав нереалан захтјев, нити на било који начин довела у питање дејтонске границе и уређење.

"Србија није само гарант Дејтонског споразума, она је и најјачи фактор стабилности Балкана", рекао је Чубриловић.

Он је указао да лидер СДА Бакир Изетбеговић у свом бирачком тијелу има велике проблеме, а и у својој партији, и да постоји стара пракса да се подижу тензије када је ријеч о односима двије земље.

"Посебно како се приближавају избори, а циљ је један: да се хомогенизује бирачко тијело око старих неспоразума и старих страхова. То мора престати, ако желимо напредак", закључио је Чубриловић.

Извор: СРНА