latinica  ћирилица
22/11/2017 |  11:11 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

Највећа превара у историји фудбала: Лажни богаташ купио Милан

Помало невјероватно, али чувени фудбалски клуб Милан купио је овог љета Кинез за ког се полако, али сигурно испоставља да уопште није "један од највећих бизнисмена". Напротив.
Фудбалски клуб Милан (Фото: milanoestadio.blogspot.ba) -
Фудбалски клуб Милан (Фото: milanoestadio.blogspot.ba)

Седмоструки првак Европе се ових дана налази у центру пажње свјетске фудбалске јавности због невјероватних детаља који се појављују о његовом новом газди, Јонгхонгу Лију. И, вјерујте, ова прича ће вам дјеловати нестварно од првог до посљедњег реда.

Ли је у августу купио од Силвија Берлусконија росонере за 828 милиона долара, односно око 703 милиона евра, представљајући се у италијанским медијима као рударски магнат, један од најбољих у том послу и један од најбогатијих људи у Кини. И, све је дјеловало идилично: око 200 милиона евра је овог љета потрошено на појачања, међу којима су и Леонардо Бонући из Јувентуса, односно Андре Силва из Порта, што је Милан сврстало на трећу позицију овогодишњих "фудбалских улагача у нове играче", пише "Сан", иза Пари Сен Жермена и Манчестер Ситија. Међутим...

Истраживање "Гардијана" показало је да је Ли, заправо, већину свог новца позајмио од једног приватног фонда из САД, и то по врло неповољним каматама, од чак 11,5% за 300 милиона евра позајмице око куповине клуба, а 7,5% је каматна стопа за додатних 180 милиона евра позајмљених за прелазни рок. И, све то, Јонхонг Ли треба да врати до октобра 2018., иначе ће Милан припасти - поменутом инвестиционом фонду, "Елиот Менаџменту". Али, то је тек почетак приче. Невјероватне приче.

Са друге стране, амерички ЕСПН наводи да је УЕФА почела да истражује има ли газда Милана уопште легалан новац за своја фудбалска пословања, тим прије што су, како наводи поменути медиј, "рудници за које је Ли, приликом преузимања Милана, тврдио да их он контролише - четири пута мијењали власнике прошле године, бар судећи према кинеским пословним књигама, а притом се двапут то догодило, а да се промјена власника десила без трансфера било каквог новца за куповину".

Шпанска "Марка" и Њујорк Тајмс тврде да Јонгхонг Ли уопште није особа за коју се представља. Шпанци наводе да је фалсификовао документа о својој финансијској кредибилности, а чувени њујоршки лист да Ли већ годинама има проблеме са законом.

Тако "Тајмс" истиче да је 2013. морао да плати 75.000 евра казне јер није пријавио продају дионица једне фирме за промет некретнина, у вриједности од 43 милиона евра, а девет година раније је његова породична фирма, Гуангдонг "Зелена ријека", са још двије компаније преварила 5.000 инвеститора за око 57 милиона евра. Лијев отац и брат су осуђени на затворске казне, но потоњи газда Милана није био осуђен иако је био обухваћен истрагом.

И, док Милан има 13 бодова заостатка за водећим Наполијем у Серији А, новинска агенција "Ројтерс" истиче да управни одбор росонера очајнички тражи новог инвеститора, јер се очекује да ће и фискална 2017. бити окончана дуговањем. А то може да буде озбиљније него што се у први мах чини.

Извор: Блиц