latinica  ћирилица
22/11/2017 |  09:37 ⇒ 15:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Укупно повећање пензија од 17 одсто

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, заједно са министрима, учествовала је данас у консултацијама са представницима Удружења пензионера Републике Српске, у вези са израдом Буџета Републике Српске за 2018. годину и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године.
Бањалука, делегација Владе и пензионери - консултације - Фото: СРНА
Бањалука, делегација Владе и пензионери - консултацијеФото: СРНА

На састанку је разговарано о јачању материјалног положаја и статуса пензионерске популације у Републици Српској.

Овом приликом је истакнуто да је Влада Српске у претходном периоду предузела читав низ активности на унапређењу материјалног статуса пензионера, те да је редовност исплате пензија у кратком року обезбијеђена преласком на трезорски систем исплате.

Предсједница Цвијановић је прецизирала да је уз досадашња повећања, те уз додатно планирано повећање у другом квараталу 2018. године, у непуних четири године обезбијеђено укупно повећање пензија од 17 одсто.

У циљу побољшања материјалног статуса пензионера, Министарство финансија сугерисаће локалним заједницама да при изради својих буџета за 2018. годину уобзире потребе пензионерске популације.

Из Удружења пензионера су навели да су у досадашњем периоду имали подршку и разумијевање Владе Српске, али су нагласили да имају и додатна очекивања и захтјеве у погледу унапређења статуса пензионерске популације.

Посебно су указали на потребу јачања финансијске дисциплине на сузбијању сиве економије, чиме би се стекли реални услови за повећање њихових примања.

На састанку је истакнуто да у наредном периоду предстоје даље активности с циљем побољшања положаја пензионера које ће бити реализоване у партнерству институција Републике Српске и уз подршку пензионерске заједнице.

Заједнички је оцијењено да су састанци и консултације овакве природе изузетно корисни и у интересу обје стране, те да требају постати пракса.

​На састанку су учествовали министар финансија Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и директор Фонда ПИО Младен Милић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ изјавио је данас да ће у току наредне године у Српској бити још повећања пензија уз повећање од два одсто о којем је већ доносена одлука.

"Осим тога, тражићемо начине и могућности да се пензија линеарно повећава да не дође до тога да неко том приликом добије 100, а неко 10 КМ увећање пензије", рекао је Ракуљ новинарима након састанка да представницима Владе Републике Српске о преднацрту републичког буџета за наредну годину и преднацрта програма економских реформи за период 2018-2020. година.

Капиталне инвестиције и студентске домове

Реализацијом различитих пројеката и значајним улагањима у инфраструктуру и опремање на јавним факултетима у претходном периоду значајно су побољшани услови учења и рада студената и наставног особља, оцијењено је данас на консултацијама предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић са представницима Уније студената Српске.

На консултацијама у вези са израдом буџета Републике Српске за 2018. годину и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2018-2020. године, истакнуто је да унапређење услова студирања и побољшање статуса студената остаје у фокусу рада Владе Републике Српске и у наредном периоду.

Цвијановићева је истакла да студентска популација Републике Српске представља важан сегмент друштва, те нагласила да је Влада Српске, као и до сада, отворена за њихове ставове и мишљења при креирању развојних планова и програма.

Представници Уније студената Републике Српске захвалили су премијеру Српске на разумијевању и подршци коју Влада пружа студентским организацијама у реализацији циљева и пројеката значајних за развој студентског стандарда.

Они су изразили задовољство што се проблеми са којима се суочава ова популација рјешавају системски и у партнерству са институцијама Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Предсједник Уније студената Републике Српске Ратко Савић изјавио је данас Срни да се главни захтјев студената у вези са буџетом Српске за наредну годину односи на капиталне инвестиције у студентске домове.

"То су прије свега инвестиције за реконструкцију првог и другог павиљона Студентског центра `Никола Тесла` у Бањалуци, као и реконструкције студентског дома који се налази у саставу Ректората универзитета у Источном Сарајеву", рекао је Савић након консултација представника Уније студената са представницима Владе Српске о преднацрту буџета Српске за наредну годину и преднацрту програма економских реформи за период од 2018. до 2020. године.

Он је навео да су услови у тим објектима крајње лоши, не приличе студентима, те додао да су се представници Владе Српске начелно сагласили са таквим приједлозима, као и да ће се о томе разговарати и у наредном периоду.

Извор: РТРС, СРНА