latinica  ћирилица
22/11/2017 |  08:12 ⇒ 08:12 | Аутор: РТРС

Санкције за 13 кинеских и сјевернокорејских организација

САД су увеле санкције за 13 кинеских и сјевернокорејских организација, које Вашингтон оптужује за помагање у избјегавању ограничења уведених Пјонгјангу и подршку Сјеверној Кореји трговином, саопштено је из Министарства финансија САД.
Стејт департмент - Фото: АП
Стејт департментФото: АП

Нове мјере су уведене након што је предсједник САД Доналд Трамп вратио Сјеверну Кореју на листу држава које финансирају тероризам.

Посљедње санкције показују усредсређеност Трампове администрације на наношење штете трговини између Кине и Сјеверне Кореје, што у САД сматрају кључним пољем за вршење притиска на Пјонгјанг да одустане од амбиција да развије нуклеарни пројектил који може да погоди територију САД.

"Оваквом одлуком ће се увести нове санкције Сјеверној Кореји и онима који су повезани са Пјонгјангом и које ће подржати наш максималан притисак у кампањи изоловања овог убилачког режима", изјавио је секретар Министарства финансија Стивен Мнучин.

Међу санкционисаним организацијама налази се кинеска компанија за привреду и трговину "Дандонг кехуа", као и компаније "Дандонг сијан" и "Дандонг Хонгда", за које у америчком Министарству тврде да вриједност њихове трговине са Сјеверном Корејом износи више од 750 милиона америчких долара.

Нове санкције су уведене и за неколико сјевернокорејских компанија које су послале раднике у земље као што су Русија, Пољска, Камбоџа и Кина.

Извор: СРНА