latinica  ћирилица
22/11/2017 |  07:26 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Генерал Младић осуђен на доживотни затвор (ВИДЕО)

Првостепено вијеће Хашког трибунала осудило је данас некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.
Ратко Младић - Фото: ТАНЈУГ
Ратко МладићФото: ТАНЈУГ

Судија Алфонс Ори саопштио је да је генерал Младић крив по 10 од 11 тачака оптужнице. Није крив по тачки 1 оптужнице геноцид у шест општина БиХ.

Судија Ори рекао је да је Младић имао намјеру у УЗП-у који се односи на узимање припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве Срба.

Када је ријеч о Удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, Вијеће налази да је оптужени имао намјеру да се муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дјечака, као и присилним одвођењем жена, дјеце и старих мушкараца, и то путем почињења геоницида, прогона, истребљења, убиства и присилног премјештања.

Судија Ори је рекао да је једини разумни закључак био да је имао намјеру да уништи муслимане из Сребренице, те да је имао намјеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дјела геноцида.

Судско вијеће нашло да је оптужени имао намјеру да покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског дјеловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева.

12.00 - Некадашњи командант ВРС Ратко Младић осуђен на казну доживотног затвора. 

11.35 - Настављено читање оптужнице.

11. 30 - Младић се вратио у судницу и викнуо да је узбуђен и да је све "лаж".  "Ја сам узбуђен, а ово све што сте ви говорили је чиста лаж! Срам вас било, све је лаж што сте рекли". Након опомене није хтио да сједне, па је судија Ори наложио да га обезбјеђење удаљи из суднице. Спроведен је у просторију из које може да посматра изрицање пресуде.

11.25 – Суђење је настављено након што су љекари измјерили крвни притисак генералу Младићу. Младићев адвокат Драган Иветић је рекао да је Младић имао висок крвни притисак.

11.10 - Најављена пауза од пет минута продужена на пола сата.

10.41 - Одређена пауза од пет минута.

10.37 - Хашки суд је нашао да је учињено кривично дело узимања талаца, односно узимања припадника УН као талаца како би се НАТО присилио да се уздржи од ваздушних напада на војне циљеве Војске Републике Српске.

10.35 - Судско вијеће нашло је да је над муслиманима у Сребреници изршено кривично дјело геноцида.

10.23 - Вијеће је нашло да је постојала намјера сарајевско-романијског корупса да се гранатира Сарајево и шири терор и терорисање становништва.

10.20 - Судско вијеће, уз изузетак судије Орија, није нашло да је било геноцидне намјере у шест општина (Фоча, Кључ, Котор Варош, Приједор, Сански Мост, Власеница) које су у оптужници наведене под тачком 1.

10.05 - Генерал Ратко Младић у судници током изрицања пресуде.

10.00 - Изрицање пресуде ће трајати најмање сат и по времена, али ће због Младићевог стања одбрана тражити паузе.

Генерал Ратко Младић у Судници (Фото: Танјуг)

9.58 -  Дошло је до инцидента испред суда када је предсједница Удружења "Жене-жртве рата" Бакира Хасечић покушала је да отме заставу Србије.

Након четири и по године суђења и годину дана вијећања, Међународни кривични трибунал за бившу Југославију изриче првостепену одлуку у предмету против бившег команданта главног штаба Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића.

Интересовање за пресуду је било велико, а према посљедњим информацијама, акредитовано је више од 200 новинара, правника, истраживача и представника невладиних организација.

Генерал Младић ухапшен је у мају 2011. године, а оптужница га терети за геноцид и злочине против човјечности, те кршење закона и обичаја ратовања.

У завршној ријечи, у децембру 2016. године, Тужилаштво је затражило да Младић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, док је одбрана генерала Младића инсистирала на томе да је генерал невин и да треба буде ослобођен кривице.