latinica  ћирилица
21/11/2017 |  09:16 ⇒ 10:35 | Аутор: РТРС

"Сабирни центар" на сусретима позоришта у Брчком

На Сусретима позоришта у Брчком публици су се пете вечери представили глумци Народног позоришта Републике Српске и Позоришта Приједор представом "Сабирни центар" у режији Марка Мисираче, према нешто измијењеном тексту Душана Ковачевића.
Позориште - Фото: илустрација
ПозориштеФото: илустрација

Радња ове представе, за разлику од оригинала смјештена је у Бањалуци у вријеме пред распад СФРЈ, у 1990. годину.

Ковачевићеве ликове тумаче Ђорђе Марковић, Наташа Иванчевић, Љубиша Савановић, Слађана Зарић, Борис Шавија, Миљка Брђанин, Златан Видовић, Сњежана Штикић, Синиша Вучићевић, Александар Стојковић, Горан Јокић, Деан Батоз и Бошко Ђурђевић.

Публика је синоћ у Брчком, након много година, уживала у сарадњи два географски веома блиска позоришта.

Деан Батоз који игра лик Срећка Рузмарина, односно у овој представи Салка Рузмарина, каже да је тешко на позорници тумачити лик на који је публика навикла на филмском платну.

"Без обзира на промјену локације представа функционише и, према реакцијама публике, рекао бих да је ова измијењена верзија прихваћена. Ово је већ четврта представа коју радим са Марком Мисирачом и захваљујући њему име Позоришта Приједор појавило се на неким значајнијим фестивалима", рекао је Батоз.

Иако је премијера представе била релативно скоро, глумац Ђорђе Марковић рекао је да није било већих потешкоћа у припреми за овај фестивал.

"Марку сам јако захвалан што ме изабрао за ову улогу јер сам веома југоносталгичан и заиста волим ову улогу, проналазим се у њој", истакао је Марковић.

Вечерас је на репертоару Сусрета позоришта представа "Устав Републике Хрватске" аутора Анте Томића и Рајка Грлића, у режији Винка Брешана, коју ће извести глумци Сатиричног казалишта Керемпух из Загреба.

Извор: Срна