latinica  ћирилица
20/11/2017 |  14:46 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Криминал у бањалучкој Топлани - проневјерено око 1,5 милиона КМ

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске поднијела је надлежном тужилаштву извјештај против пет лица због постојања основа сумње да су као саизвршиоци починили злоупотребу службеног положаја и овлашћења, чиме је прибављена противправна имовинска корист у укупном износу од око 1.445.014 КМ.
Топлана - Фото: РТРС
ТопланаФото: РТРС

Окружном тужилаштву у Бањалуци поднесен је извјештај против лица чији су иницијали М.М, Л.Н, М.Ж, Л.Н и М.С, саопштено је из МУП-а Српске.

Ова лица су осумњичена да су у току 2015. и 2017. године, у својству одговорних лица у три правна лица, уговарали купопродају и закључивали уговоре супротно одредбама Закона о јавним набавкама БиХ.

Срна незванично сазнаје да је ријеч о директору бањалучке "Топлане" Мићи Миловановићу, власнику фирме "Идеал компани" Ненаду Лубурићу и директору у овој фирми Наташи Лубурић, те власнику фирме "Бом импекс" Жељку Миљковићу и директору у овој фирми Митру Самарџији.

Они су осумњичени да су склапали фиктивне уговоре о зајму, а у ствари ријеч је о купопродаји по цијени вишој од набавне.

Овакве уговоре су 2015. године склапала оба привредна друштва са "Топланом", а "Идеал компани" и у овој години.

У то вријеме, "Топлана" је имала обавезујући уговор о набавци мазута и лож-уља са предузећем "Хигат", што је обавезивало "Топлану" да такве набавке не врши са другим добављачима.

Извор: СРНА