latinica  ћирилица
20/11/2017 |  10:37 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Удружење жена из Подрашнице представило пројекат "Кућа добре софре" (ВИДЕО)

Удружење жена „Наша жена“ из Подрашнице код Мркоњић Града, представило је пројекат „Кућа добре софре“. Ријеч је о промоцији производње здраве, традиционалне крајишке хране. Ово удружење постоји 15 година и реализује пројекте из области етно и руралног туризма.
Кућа добре софре - Фото: РТРС
Кућа добре софреФото: РТРС

Село Подрашница, налази се између планинског масива Лисине и Димитора. Почетком осамдесетих година прошлог вијека добило је статус туристичког села у БиХ.

Пројекатом “Кућа добре софре“ промовише се здарава храна и сеоски туризам.

Предсједник Удружења Борјана Јанковић рекла је да кроз пројекат "Кућа добре софре", који финансира општина Мркоњић Град, промовишу вриједности сеоског туризма, кроз гастро понуду.

"Подржавамо традицију, нудимо окусе нашега краја, од млијека, млијечних производа, житарица. Надамо се да ће ово бити позната туристичка дестинација, а у близини имамо и еко-излетиште `Зеленковац`", рекла је Јанковићева.

Сарадник Удружења Слободан Ћоћкало навео је да жене из овог Удружења вјерно баштине традицију, не само подрашког него и мркоњићког краја.

"Основни циљ јесте промоција традиционалних вриједности ради јачања туристичких потенцијала који овдје постоје. Идеја о домаћој храни се добро шири и вјерујем да ће и друга удружења кренути овим стопама", рекао је Ћоћкало.

Посјетиоци су могли да пробају укусна јела као што су кукуруза, уштипци, крофне, сарма, сир, кајмак, а посебан специјалитет била је љевуша од хељде.

Удружење жена “Наша жена“ у својим просторијама организовало је мали етно-музеј у којем су представиле народне рукотворине мркоњићког краја. На употребу су добиле и етно кућу, која се налази уз пут који води према Јадранском мору.