latinica  ћирилица
20/11/2017 |  08:21 | Аутор: РТРС

Пропали коалициони преговори у Њемачкој

Коалициони споразум, чије објављивање је било заказано за недјељу у 18.00, није објављено, а неће ни бити јер је Странка слободних демојкрата одбила је сарадњу са Ангелом Меркел.
Ангела Меркел и лидер ФДП Кристијан Лиднер - Фото: Getty Images
Ангела Меркел и лидер ФДП Кристијан ЛиднерФото: Getty Images

Претходно су њемачки медији пренијели да су преговори потенцијалних коалиционих партнера запали у ћорсокак, прије свега због спорних питања имиграционе политике и климатских промјена.

Очито је да Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) Меркелове и њена сестринска баварска Хришћанско-социјална унија (ЦСУ), Слободна демократска партија (ФДП) и Зелени нису успјели да се сагласе у вези с болним компромисима који су нужни да се би се закључили преговори, наводи Ројтерс.

Неуспјех у преговорима могао би да изазове најгору политичку кризу у Њемачкој послије више деценија, имајући у виду да је Социјалдемократска партија (СПД) саопштила да намјерава да пређе у опозицију након што је на изборима освојила друго мјесто.

Међу опцијама су, у том случају, нови избори или мањинска влада, што би било без преседана у послијератној историји Њемачке, оцјењује британска агенција.

ФДП, који се у парламент вратио послије четири године, и Зелени, који 12 година нису били на власти, не желе да ставе на коцку свој тешки извојеван повратак тиме што ће отуђити своје чланове.

"ФДП сада чека да види колико далеко су Зелени и конзервативци спремни да оду и да ли онда можемо да један другог погледамо у очи", рекла је предсједница Зелених Никола Бер, наговијестивши да је сада на другима да праве уступке.

Између осталог, ФДП наставља да тражи смањење пореза, док ЦСУ инсистира на ограничењу броја избјеглица на годишњем нивоу на 200.000, а Зелени траже да се за новопридошле мигранте обезбиједи могућност да им се њихови најближи придруже.

Уз то, Зелени су се суочили са противљењем када су затражили да Њемачка до 2030. оконча употребу машина на угаљ, мада су сигнализирали да су отворени за компромис.

Чак и ако буде нових избора, анкете тренутно наговјештавају да би довели до сазива парламента веома сличног садашњем, што би напоре у циљу формирања нове владе учинило једнако тешким, оцјењује АП.

Нови избори не би ишли на руку ниједној од странака које тренутно преговарају, јер страхују да би то могло да крајње десничарској Алтернативи за Њемачку донесе нове поене након што је у септембру ушла у парламент, закључује Ројтерс.

Извор: Б92, Танјуг