latinica  ћирилица
20/11/2017 |  07:58 ⇒ 15:18 | Аутор: РТРС

Наставак суђења за убиство дјечака Слободана Стојановића

Саслушањем три свједока Тужилаштва БиХ данас ће у Суду БиХ бити настављено суђење Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Тужилаштво БиХ терети другооптужену Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла с леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

На рочишту одржаном 14. новембра заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С два",
говорећи о судбини дјечака, рекао је да је чуо више верзија - да се спомињало да га је убила Елфета Весели коју је виђао, али са којом није никада разговарао, а према другој верзији да је побјегао назад и да је са неком групом отишао у Тузлу.

У том периоду, навео је, у Доњу Каменицу је са десетак наоружаних, униформисаних људи из Тузле дошао Сакиб Халиловић Кибе.

"Због униформи које су носили и у којима су били лако препознатљиви, мјештани су их звали `шарени`. Етикетирали су их као људе који су дошли с Кибетом, а не знам да ли су сматрали да им је он био командир", изјавио је свједок.

Тужилац Мирослав Јанковић предочио је Суду исказ који је свједок дао током истраге Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у Тузли 12. новембра 2014. године, у којем је навео да је по доласку у Ново Село упознао Халиловића и да су сви сматрали да им је он командир.

Почетак рочишта заказан је за 13.00 часова.

Извор: СРНА