latinica  ћирилица
19/11/2017 |  18:39 ⇒ 20/11/2017 | 08:22 | Аутор: РТРС

Предсједништво СНСД-а о буџету и економским реформама за наредну годину (ВИДЕО)

Засједало је и Предсједништво СНСД-а, и то о преднацртима буџета и економских реформи. Усвојено је више од 30 закључака. Међу њима и они да економска политика у наредној години мора бити развојна, а буџет стабилизирајући и потпуно ликвидан.
Сједница Предсједништва СНСД-а - Фото: РТРС
Сједница Предсједништва СНСД-аФото: РТРС

 Економски развој Републике Српске у овој години био је оптерећен регионалним и глобалним кретањима у економији – један је од закључака Предсједништва СНСД-а. Предсједник ове партије, Милорад Додик, каже да су зато мјере Владе Српске усмјерене на повећање БДП-а, који би у овој години требало да расте за три одсто. У СНСД-у вјерују да је опозиција у Српској имала за циљ блокаду развоја због чега су бројна средства блокирана у бх институцијама.

"Институције БиХ нису биле у функцији подршке економског развоја Републике Српске. Преко 748 милиона КМ у овом тренутку је блокирано у институцијама БиХ за пројекте развоја у Српској. То су пројекти ММФ, Свјетске банке, ЕБРД-а и утврдили смо да само зато што нису усвојене акцизе на почетку године, Република Српска је изгубила директних средстава у висини од 90 милиона КМ", рекао је предсједник СНСД, Милорад Додик.

 И у таквим околностима, нагласио је Додик, Српска је осигурала веће приходе за 94 милиона марака у свом буџету. Обезбијеђен је и суфицит у буџету за ову годину од 127 милиона , а преко 400 милиона марака уложено је у пројекте пољопривреде. Додик најављује и наставак пројеката у области здравства, као и уговарање радова на пројектима "Горњи хоризонти", ТЕ "Гацко", ХЕ "Бук бијела", а мрежа ауто-путева остаје приоритетни инвестициони подухват.

"Наше инвестиције у идућој години треба да детерминишу укупне економске активности. Наставља да се да уговарањем изградње ауто-путева на правцу Добој-Модрича-Брчко-Бијељина до границе са Србијом, Бањалука-Приједор-Нови Град, правац од Вардишта-Вишеград-Рогатица-Соколац-Пале-Источно Сарајево и пут који смо и раније планирали Бањалука-Купрес", рекао је Додик.

 У инвестиционе пројекте Додик убраја и специјалне економске зоне са кинеским партнерима, а за наредну годину најавио је подстицајни пројекат демографског развоја. Један од закључака са данашње сједнице Предсједништва СНСД-а је и тај да Република Српске буџетом и економском политиком остаје на европском путу.