latinica  ћирилица
19/11/2017 |  10:03 | Аутор: РТРС

Десет најчуднијих навика Кинеза

Сигурно сте много пута до сада читали о томе да је Кина препуна свакојаких чудних појава. Ипак, ове занимљивости највјероватније још нисте знали.

10. Ако сте дјете у Кини, можете да вршите нужду било гдје

Мали Кинези имају посебну врсту панталона, која им омогућава да лакше обаве велику нужду. Учестала је појава да мајке држе дјете изнад канти за смеће, а панталоне, захваљујући рупи на задњици, не морају ни да скину.

9. Полицијске гуске

Да, полиција у Кини нема псе, али зато користи гуске. Оне имају одличан вид, и прилично су агресивне, па су популарна алтернатива псима чуварима.

8. "Враћање" невиности

Ова врста хируршког захвата врло је популарна међу Кинескињама. Оне се прије брака подвргавају операцији како би неке ствари "вратиле на своје мјесто".

7. Пиџаме

Мрзи вас да се пресвлачите? У Шангају неће бити чудно ако на ручак или плац одете у пиџами. Тамо је то нови тренд.

6. Поријекло фудбала: Кина

Фудбал је наводно настао у Кини. Тамо постоји игра цују, која дословно значи "ударити лопту ногом". Била је прилично популарна око 200 година прије и послије нове ере. Проширила се на Вијетнам, Кореју и Јапан, а данас је свуда позната као фудбал.

5. Код нас дјеца добијају имена по ликовима из сапуница, а у Кини по Олимпијским играма

Аоyун је често име у Кини, а значи "Олимпијске игре".

4. Чудно кувана јаја

Кинези једу јаја кувана у урину, а спремају их цјелодневним кувањем у урину дјечака млађих од 10 година. По кинеској медицини, овај начин припремања јаја носи бројне здравствене добробити, а највише бољу циркулацију.

3. Сви на годишњи иду истовремено

За вријеме кинеске нове године, 3.7 милиона Кинеза узима годишњи одмор и путује.

2. Избјегавање саобраћаја

Ако се заглавите негдје у саобраћају, мотоциклиста ће доћи да вас покупи и одведе на жељену дестинацију. С мотоциклистом такође стиже неко ко ће умјесто вас чекати у ауту да се гужва рашчисти.

1. Кинезима није потребан Живи зид

Становнике Кине нико никада не тјера из њихових домова, чак и ако се цијело подручје око њих поново гради. Градитељи су приморани да граде око кућа чији су становници одбили да напусте свој посјед.

Извор: Агенције