latinica  ћирилица
18/11/2017 |  18:37 ⇒ 19/11/2017 | 10:05 | Аутор: РТРС

Изетбеговић поново пријети ратом, циљ дестабилизација БиХ и региона (ВИДЕО)

Бакир Изетбеговић поново пријети ратом! Други пут у посљедњих пет дана. И то пред бившим припадницима тзв. Армије БиХ. На овакве поруке поново стиже осуда странака из Српске, али и хрватских странака: циљ Изетбеговићеве ратно-хушкачке реторике је дестабилизација БиХ и региона. У одбрану свог лидера стала је СДА, која тврди да се против Изетбеговића води оркестрирани напад.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

Умјесто да гаси пожар који је запалио интервјуом за Дојче веле, Бакир Изетбеговић, сваким сљедећим наступом, чини се, поново је распирује. Након што је, како тврди, његова изјава погрешно протумачена, Изетбеговић је у Мостару, на обиљежавању годишњице оснивања 4. Корпуса тзв. Армије БиХ, опет послао запаљиву поруку - ако пријете уставном поретку, територијалном интегритету БиХ онда ћу им ја данас одговорити, добиће конфликт, добиће рат. Од те изјаве се није оградио, већ се позабавио сједницом српског савјета за националну безбједност. 

"Тај национални Савјет требао да засједа када Додик каже да ће поцијепати БиХ јер тиме може увући Србију и читав регион у проблеме. Ипак када се награђују ратни злочинци, када србијански предсједник господин Николић прима ратне злочинце, када господин Николић изјави да Босна и Херцеговина на његове очи нестаје", рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ и предсједник СДА, Бакир Изетбеговић.

Након неколико посљедњих јавних иступа, Игор Жунић из СНСД-а не сумња да је управо Изетбеговић тај који призивањем рата, распламсава ратнохушкачку реторику на овим просторима, показујући како код њега мржња, посебно према Републици Српској и Србима уопште, немају граница". Жунић је за Срну изјавио да је у ту сврху Изетбеговић рекао да су Србија и Хрватска само потписнице Дејтона, а не и његови гаранти. 

"Пријетње ратом и изазивање стања хаоса, Бакир Изетбеговић, као класични политички демон, види као сламку спаса и опстанка на политичкој сцени на којој је доживио пораз из кога не може да се отргне. Отуда и сијање страха, нетолеранције и дизања тензија. Надам се да ће, након упозорења Србије и Српске, Изетбеговић упозорење добити и од међународне заједнице која не води довољно рачуна о опасностима коју носи његова ратнохушкачка реторика", каже замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, Игор Жунић.

Том реториком бавило се и Предсједништво СДС-а. Оштро осуђују све Изетбеговићеве изјаве. Предсједник странке Вукота Говедарица посебно се осврнуо на наду Бакира Изетбеговића да ће БиХ признати самопроглашено Косово, која је каже изазвала полуванредно стање. 

"Било каква иницијатива којом ће се наћи на дневном реду признавање Косова и Метохије одмах у старту да кажемо да не долази у обзир и ми ћемо бранити интерес Срба са обје стране Дрине", каже предсједник СДС-а, Вукота Говедарица.

Осуда и из Хрватског народног сабора. Њихов Главни одбор оцјењује да су Изетбеговићеви поступци кључни фактор нестабилности у региону. Сматра да бошњачки члан Предсједништва сваки покушај расправе о унутрашњем уређењу БиХ тумачи као агресију и подјелу државе.

"Отвореним пријетњама и заговарањем једне врсте панисламизма, Бакир Изетбеговић свјесно је одабрао улогу Хамаса и властити народ води према дугорочној политичкој изолацији и појачавању степена екстремизма. Изетбеговић покушава водити политику која се темељи на доктрини Исламске декларације и закључцима Организације исламске сарадње да БиХ треба постати независна држава под муслиманским вођством,"наводе из ХНС-а.

Са овим се сигурно неће сложити СДА, који је на сједници Главног одбора изјаве лидера анализирао из свог угла. 

"Одбацујемо и са индигнацијом осуђујемо оркестрирани напад на СДА и њеног предсједника Бакира Изетбеговића који са апсолутним поводом проводи дио полтичара и медија из Србије и Републике Српске", рекао је предсједник ГО СДА Халид Гењац .

На изјаве Бакира Изетбеговића није желио да се осврће предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић јер сматра да би све што би рекао могло долити уље на ватру. То, додаје, никоме не треба. Бавимо се европским упитником, МАП-ом, а изборну кампању оставимо за сљедећу годину, поручио је Човић након састанка са шефом делегације ЕУ Ларсом-Гунаром Вигемарком.