latinica  ћирилица
18/11/2017 |  18:05 | Аутор: РТРС

Драма на небу изнад Амстердама: Муња ударила у авион (ВИДЕО)

Ако имате страх од летења, можда би било добро да прескочите гледање видео снимка из Холандије, који приказује удар муње у авион.
Муња - Фото: Screenshot/YouTube
МуњаФото: Screenshot/YouTube

Драматични тренутак догодио се недуго по полијетању са аеродрома у Амстердаму на лету КЛМ-а за Лиму у Перуу.

Иако није познато када се то догодило, видео је постављен на YouTube у уторак, те је у међувремену имао чак милион прегледа.

Авион је без обзира на немили догађај с почетка лета срећно и на вријеме стигао у Лиму, неких 12 сати и 40 минута од полијетања.

Обично гром удара у крајеве авиона, попут врха крила или носа авиона, а струја путује кроз метално кућиште авиона прије него што га напусти на другом крају. Громови погађају авионе далеко чешће него што то путници мисле и знају. Може се рећи да сваки авион просјечно удари гром једном у двије године али они су конструисани тако да то за њих не представља никакав проблем.

Понекад долази до спољашњег оштећења, али у правилу гром оставља иза себе мало или нимало доказа да се ишта догодило. Авион је заштићен Фарадејевим кавезом, који блокира спољна статичка електрична поља, удар се дистрибуише по видљивом материјалу и не утиче на унутрашњост кавеза.

Извор: Блиц, Јутарњи лист