latinica  ћирилица
18/11/2017 |  13:48 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Јапанске препелице у Семберији (ВИДЕО)

Јапанске препелице нашле су своје станиште у Семберији.
Јапанске препелице - Фото: РТРС
Јапанске препелицеФото: РТРС

Милан Микић из Велике Обарске код Бијељине узгаја ове птице скоро двије деценије. Препеличија јаја су најтраженија у ово доба године.

Милан их пласира на тржиште широм БиХ, а планира и да их извози.

Милан Микић по струци је туризмолог. Иако никада није био у Јапану, јапанске препелице су стицајем околности постале саставни дио његовог живота.

Почео је прије 17 година са педесетак птица.

Направио је кавезе и постепено уз помоћ осталих чланова породице те подршку ресорног министарства удесеторостручио производњу. До сада је произвео преко девет милиона јаја, а производи и матична јата.

Препелицама су се некада гостили само египатски фараони и цареви,а јаја и месо јапанске препелице данас су доступне свима.

Једна птица кошта једну марку. Препеличије месо Микићи користе свакодневно у исхрани, а јаја дистрибуирају по маркетима широм БиХ.

За успјешну производњу мора се водити рачуна о температури на фарми која не смије пасти испод 20 степени, јер у супротном препелице престану носити јаја, а неопходна је и здрава исхрана у којој мора да буде 22 протеина те 2 800 калорија.

Препеличије јаје садржи свега 15,8 калорија, али има пет пута више фосфора, седам пута више гвожђа и десет пута више разних витамина у односу на кокошије јаје.

На фарми Микић дневно се произведе 2.500 јаја, која би након БиХ тржишта могла наћи свој пут и у ЕУ.

Ова вриједна породица, ради на побољшању квалитета, осавремењавању производње, а планирају да пласирају и препеличије месо које је све траженије на тржишту.

На селу, кажу, има ''хљеба'' за оне који хоће да раде.

Упоредо са препеличијим јајима производе и јабуково сирће од аутохтоних сорти. Природа нам је, истичу, дала све што је потребно за наше здравље, само то требамо препознати и искористити.