latinica  ћирилица
18/11/2017 |  13:31 | Аутор: РТРС

Научници са Харварда открили извор људске свијести

Свијест је дефинисана као свеукупност доживљаја и психичких процеса у појединцу или друштвеној заједници, способност особе да доживи и осјећа. Упркос важној улози коју игра у нашим животима чинећи нас онаквима какви јесмо, ми заправо знамо веома мало о томе како свијест заправо функционише.
мозак - Фото: илустрација
мозакФото: илустрација

Научници тренутно вјерују да свијест чине две компоненте: узбуђење и свјесност. Прву регулише мождани стуб, али природно поријекло другог је увијек била мистерија.

Тим истраживача са Харварда истиче да су можда открили дијелове мозга повезане са можданим стаблом који на тај начин одржавају свијест.

Како би боље разумјели зашто су неки пацијенти и поред тешких повреда остајали будни, док су други падали у кому, научници су анализирали мозак 36 пацијената са лезијом можданог стабла.

Дванаесторо њих, тачније трећина, било је у коми, док су 24 пацијента остала свјесна.

Десет од дванаест несвјесних пацијената имало је оштећење у једном дијелу средњег мозга. Само једна особа од 24 свјесне имала је исто оштећење. Очигледно да је овај дјелић мозга повезан са одржавањем свијести.

Научници су затим проучавали снимке здравог мозга гдје су примијетили двије области повезане са поменутим дијелом средњег мозга. То их је довело до закључка да њихова веза игра битну улогу у регулисању свијести.

Даље вјерују да би од суштинског значаја могла бити два дијела кортекса. Како би наставили са својим истраживањем, неопходна је потврда од стране независних група, као и већи број испитаника.

Ако су истраживачи у праву, тачније, ако су зауста успјели да идентификују дијелове мозга одговорне за људску свијест, резултати би били од непроцјењивог значаја за пацијенте у коми и њиховим породицама јер би услиједили нови начини лијечења.

То је само још један примјер како технологија помаже у откривању све сложеније биологије.

Извор: Б92