latinica  ћирилица
18/11/2017 |  12:50 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Хиљаде људи на улицама Харареа, очекују пад Мугабеа (ВИДЕО)

На улице главог града Зимбабвеа изашло је хиљаде грађана који машу националним заставама уз песму и плес, усхићено очекујући пад председника Роберта Мугабеа.
Учесници протестног марша против Мугабеа (фото:www.wbir.com) -
Учесници протестног марша против Мугабеа (фото:www.wbir.com)

Учесници протестног марша против Мугабеа грле војнике, узвикујући "Одлази, одлази, генерале наш" и носећи транспаренте с натписом "Не Мугабеовој династији", наводи британска агенција Ројтерс позивајући се на очевице.

"Ово су сузе радоснице. Цијелог живота сам чекао овај дан. Напокон смо слободни", рекао је Ројтерсу 34-годишњи Френк Муциндиква, држећи заставу Зимбабвеа.

Чланови опозиције и други противници Мугабеа позвали су на данашњи скуп у Харареу како би поручили Мугабеу да оде с власти, а војска Зимбабвеа саопштила је да подржава тај скуп.

У петак је, на дан када се Мугабе први пут појавио у јавности откако је његова земља запала у политичку кризу, и његова владајућа странка позвала предсједника да поднесе оставку, наводи Си-Ен-Ен.

"Провинцијске структуре ЗАНУ-ПФ у свих 10 покрајина земље састале су се и позвале на оставку свог првог секретара, предсједника Роберта Мугабеа. Такође су позвали на оставку секретара женске лиге и прве даме Грејс Мугабе", пренио је државни лист Хералд.

АП наводи да су грађани Зимбавеа у петак гледали вијести које нису могли да замисле да ће видјети на државној телевизији која је деценијама јављала о рођендану предсједника Мугабеа и његовим достигнућима.

Приказани су чланови владајуће партије како описују Мугабеа као престарог да би владао и позивају га да одступи с власти, чак иако су неки изразили поштовање према њему.

АП као примјер "новооткривених лојалности" наводи једног члана партије који је прошле недјеље критиковао на телевизији смијењеног потпредсједника Емерсона Мнангагву, а који је сада приказан како подржава потез војске да се Мугабе стави у кућни притвор.

Војска Зимбабвеа је претходно саопштила да наставља преговоре са Мугабеом о његовој оставци док трага за онима који су били блиски лидеру и његовој супрузи.

Извор: Танјуг