latinica  ћирилица
18/11/2017 |  10:04 | Аутор: РТРС

Без формирања ЗСО нема наставка преговора Београда и Приштине

Директор београдског Центра за спољну политику Александра Јоксимовић изјавила је да ЕУ инсистира на примјени договореног у дијалогу Београда и Приштине, прије свега на формирању заједнице српских општина, јер је свјесна да без формирања ЗСО нема наставка преговора.
Космет (илустрација) - Фото: Getty Images
Космет (илустрација)Фото: Getty Images

"Рекла бих, пре свега, да ЕУ инсистира на ономе што је већ договорено и у том контексту треба посматрати Приштину која избегава формирање ЗСО. Тешко да ће дијалог бити настављен без тога, због чега ЕУ и инсистира на томе", рекла је Јоксимовићева.

Она је за Радио-телевизију Србије рекла да се у овом тренутку дешава позиционирање пред наставак преговора, те да до њега неће доћи док се не формира нова влада у Немачкој.

Говорећи о правно обавезујућем документу између Београда и Приштине, на коме Брисел инсистира, Јоксимовићева је навела да се он помињао и прије почетка дијалога.

"Правно обавезујући споразум је одавно на дневном реду, оно што је још увек нејасно је садржина тог документа. Битно је да се не очекује да Србија призна независност Косова. Исто као што све чланице нису признале Косово, тако то не спречава ЕУ да води инеграције Косова", објашњава Јоксимовићева.

Она је навела да је регионална сарадња битна за даљи процес евроинтеграција, те да је то подвучено и на Берлинском конгресу.

"У овом тренутку постоји фаворизација Србије што можда смета неким нашим суседима. У следећих годину и по дана имамо могућност да направимо значајан искорак који је важан и за нас и за ЕУ, јер је стабилан регион кључан за безбедност европског континента", рекла је Јоксимовићева.

Извор: Срна