latinica  ћирилица
17/11/2017 |  22:41 | Аутор: РТРС

У Фочи промовисан Влајкијев роман о страдању мјешовитих породица

Роман "Четникуша" Емила Влајкија дубока је антиратна драма која говори о људској трагедији и бесмислу грађанског рата у БиХ, а посебно о страдању и траумама мјешовитих бракова, истакнуто је на промоцији ове књиге у Фочи.
Четникуша - Фото: СРНА
ЧетникушаФото: СРНА

Влајки је појаснио да књига, заснована на стварним ликовима које је познавао и којима је дао друга имена, описује безизлазан положај, не само мјешовитих бракова, већ већине народа у БиХ, која је не желећи то, силом прилика, од мањине народа предвођене шовинистима на свим странама, а уз помоћ међународне заједнице, била увучена у крвопролиће.

Главни ликови су Српкиња удата за муслимана и њихов син којег средина радикализује називајући га получетником, а он да би се доказао почиње да бива све екстремнији и окреће се чак и против своје мајке.

Аутор је напоменуо да је на свим зараћеним странама трагедија мјешовитих породица била иста.

"Разлика је само у томе што је међународна заједница толерисала све злочине које су радили муслимани и Хрвати, а Србе је оптуживала за све и свашта. Али, трагедије породичне су биле свугдје исте, у било ком дијелу БиХ", рекао је Влајки, који је прве године рата провео у Сарајеву, свједочећи о патњама јунака своје књиге.

Описујући радњу романа, Влајки наводи да је мајка Српкиња у ратном Сарајеву у моралној дилеми - није смјела да осуди злочине над Србима, јер јој то не би толерисали и морала би побјећи на српску страну, али би тиме изгубила породицу, што не би могла психички поднијети.

"Одлучила је да побјегне у Загреб док се рат не заврши и да се онда врати својој породици. Али, десила се несрећа, пала је бомба на конвој и њу је усмртила", открива аутор детаље из романа.

Он је нагласио да је, схвативши сву трагику бесмисленог рата, сматрао да је његова дужност да напише овакву књигу.

"Да људи схвате колико смо сви били глупи учествујући у једном таквом национал-шовинизму који је довео до трагичних посљедица за сва три народа, а не само за једног од њих, како то муслиманска страна жели приказати да су само они били жртве", рекао је Влајки.

Обраћање бројној публици у Фочи, Влајки је завршио песимистичном поруком да, према његовом мишљењу, у БиХ не може бити суживота због сукоба муслиманске и хришћанске цивилизације, односно због, како је навео, муслиманског става да им се, када су у већини, све друге цивилизације морају покоравати.

"Све вријеме се праве да се залажу за суживот и мултиетничко друштво, а они то заправо не желе", сматра Влајки.

На промоцији у фочанском Центру за културу и информисање о Влајкијевој књизи говорили су и предсједник Општинског одбора "Просвјете" Радисав Машић, професор Горан Мутабџија и телевизијски продуцент Бранислав Окука.

Извор: Срна