latinica  ћирилица
17/11/2017 |  22:29 ⇒ 18/11/2017 | 17:12 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Кориговањем закључака ВСТС није промијењена њихова суштина (ВИДЕО)

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је да кориговањем закључака ВСТС-а о провјери ратне прошлости судија и тужилаца, која је јуче разматрана на сједници Савјета, није промијењена њихова суштина и намјера.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Гостујући у емисији Пост фактум наше телевизије, Тегелтија је појаснио да је највећу корекцију претрпио пети закључак, којим се траже измјене Закона ВСТС БиХ на основу којих би ВСТС могао да разрјешава судије и тужиоце без проведеног дисциплинског поступка, али да је и он остао у контексту корективног механизма.

"Ако је то проблем, како се зове поступак, ми смо спремни да тај корективни механизам уградимо унутар дисциплинског поступка. С тим, да тај дисциплински поступак унаприједимо, проширимо његово дејство и на прошлост. Ми смо и прије ових закључака наш дисциплински поступак и дисциплинску одговорност тужилаца заједно са Европском комисијом означили као проблематични дио бх правосуђа", истакао је Тегелтија.

Он је додао да су се у Савјету сложили да ће тражити рјешење унутар постојећег механизма, али тако да га унаприједе како би покрио све области које су идентификовали ранијим закључцима.