latinica  ћирилица
17/11/2017 |  18:45 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Нови талас лажних дојава о бомбама у Русији

Више школа, тржних центара и Академија лијепих умјетности у Санкт Петербургу евакуисани су данас послије лажних дојава о бомбама.
Санкт Петербург (фото: danubeogradu.rs) -
Санкт Петербург (фото: danubeogradu.rs)

Ово су нови примјери анонимних позива чији је извор и даље непознат, а који од септембра сеју хаос у Русији.

"У различитим дијеловима Санкт Петербурга 20 школа је евакуисана због упозорења на бомбе", саопштила је полиција града у ком се данас налазио предсједник Владимир Путин.

Локални медији и друштвене мреже су извијестиле и о евакуацији више тржних центара, Академије лијепих умјетности, Државног института за филм и телевизију и других високошколских установа.

Почетком новембра послије анонимних позива евакуисани су Бољшој театар, супермаркет ГУМ, луксузни хотели у близини Кремља и биоскопи у центру Москве.

Евакуације су почеле почетком септембра, изазване серијом лажних узбуна широм Русије које су, према агенцији РИА новости, утицале на 2,3 милиона људи. Није пронађена ниједна бомба.

Број таквих дојава у октобру је смањен али они нису престајали. Федерална служба безбједности (ФСБ) је саопштила да су организатори позива руски грађани који живе у иностранству и имају мрежу саучесника у Русији.

Економски губици због те праксе се мјере милионима евра.

Русија је појачала безбједносне мјере од напада на метро у Санкт Петербургу 3. априла, ком приликом је погинуло 16 људи а десетине су рањене. Руске власти редовно извјештавају о спријеченим нападима.

Извор: Бета