latinica  ћирилица
17/11/2017 |  18:35 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница против Јосипа Шимића

Кантонално тужилаштво у Сарајеву окончало је истрагу и подигло оптужницу против Јосипа Шимића Ђинђића због кривотворења исправа, превара и лажног представљања.
Јосип Шимић - Фото: РТРС
Јосип ШимићФото: РТРС

Оптужница, која је прослијеђена Општинском суду Сарајево на потврђивање, Шимића терети за шест кривотворења докумената, три преваре и лажно представљање, преноси Бирн.

"Предмет је формиран након што је овом тужилаштву достављен извјештај Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ у којем је наведено да постоји основ сумње да је Јосип Шимић Ђинђић користио кривотворени документ те агенције, предавши га Тужилаштву БиХ 28. аугуста", навели су у Кантоналном тужилаштву.

У саопштењу се напомиње и да је ово тужилаштво као стварно и мјесно надлежно подигло оптужницу.

Шимић је раније приведен након што је Тужилаштво БиХ примило извјештај Сипе у којем се наводи да ова агенција није учествовала у праћењу вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета Ружице Јукић, а што је утврђено интерном контролом.

Интерна контрола покренута је након што је новинар Јосип Шимић поднио кривичну пријаву против министра безбједности Драгана Мектића, а који је изјавио да је ријеч о фалсификованом акту Сипе у коме се као прилог наводе шема кретања Тадићеве и њени разговори с Јукићевом.

Извор: СРНА