latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:15 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Подићи свијест о пријевремено рођеној дјеци (ВИДЕО)

Помоћник генералног директора за медицинске послове Универзитетско клиничког центра Републике Српске Звјездана Рајковача рекла је данас да треба подићи свијест јавности о пријевремено рођеној дјеци и помоћи њиховим породицама и родитељима.
Удружење Мрвице, Бањалука - Фото: РТРС
Удружење Мрвице, БањалукаФото: РТРС

Рајковача је на конференцији за новинаре о обиљежавању Свјетског дана пријевремено рођених беба, рекла да је неопходно скренути пажњу на ову групу новорођенчади.

"То су дјеца, која при рођењу имају свега неколико стотина грама, могу стати на длан и због тога је неопходно да им уз интензиван рад медицинског особља и апарата створимо средину приближну оној у мајчином стомаку", појаснила је Рајковача.

Она је апеловала да сви који су у могућности дарују апарате за ове бебе, те да то учине у договору са Клиником за дјечије болести.

Начелник Клинике за дјечије болести УКЦ-а Владимир Мирошљевић захвалио је Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвица" на безусловној помоћи овој клиници.

Он је рекао да му је изузетно драго када се сретне са одраслом дјецом, која су при рођењу била мала, а достигла су све оно што је требало достићи у развоју.

Педијатар-интензивиста у Клиници за дјечије болести УКЦ-а Стојислав Коњевић рекао је да су границе смртности пријевремено рођене дјеце помјерене у односу на прије 10-15 година и да је број смртних случајева много мањи.

"И код нас и у свијету се примјећује пораст броја пријевремено рођене дјеце, али напредак технологије је учинио да чак око 90 одсто дјеце рођене послије 28 недјеље преживи", истакао је Коњевић.

Предсједник Удружења "Мрвице" Данка Мирјанић навела је да ово удружење постоји нешто више од годину дана и да настоји да реализује пројекте, како би се помогло пријевремено рођеним бебама.

Она је рекла да је Удружење успјело да мајкама пријевремено рођених беба обезбиједи психолошку помоћ, која им је толико неопходна, јер се дешава да мајке ове дјеце буду у болници и по три мјесеца.

Према њеним ријечима, Удружење је уз помоћ донатора успјешно обезбиједило собе за дојење пријевремено рођених беба.