latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:07 | Аутор: РТРС

Завршене консултације по питању изборних реформи

Екипа стручњака из ОЕБС-ове Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/ одржала је детаљне консултације с релевантним саговорницима у БиХ по питању потребе за изборним реформама, утврђивања главних актера, њихових улога и одговорности, те подстицања отвореног и савјетодавног процеса.
ОЕБС - Фото: илустрација
ОЕБСФото: илустрација

Разговори, који су вођени од 13. до 17. новембра ради савјетовања и планирања у склопу ОДИХРО-овог пројекта "Подршка изборима на Западном Балкану", били су усмјерени на изборну управу, попис бирача и улогу медија током изборних кампања.

ОДИХР-ов тим се састао са високим званичницима министарстава иностраних и унутрашњих послова, Централне изборне комисије БиХ, као и са представницима парламентарних одбора, јавних емитера, тијела за регулисање рада медија, организацијама цивилнога друштва и међународне заједнице, укључујући делегацију ЕУ, саопштено је из ОДИХР-а.

"Уочи општих избора 2018. године, ОДИХР је спреман да пружи подршку БиХ у побољшању њеног изборног правног оквира и праксе, водећи рачуна о препорукама ОДИХР-а", изјавио је шеф Одјељења за изборе ОДИХР-а Александер Шлyк.

Након посјете, а на темељу отворених консултација с изборним интересним странама и појединцима и организацијама које помажу изборне процесе, стручњаци ће идентификовати потребе и израдити стратешки план да би се осигурало да се активности пројекта надопуњују онима које проводе друге организације у домену избора, а не да се дуплирају.

Ово је била друга у низу од шест посјета које ће бити уприличене - по једна посјета за шест корисника пројекта. Пројекат финансирају ЕУ и Аустријска развојна агенција.

Све државе чланице ОЕБС-а обавезале су се да ће одмах почети поштивати ОДИХР-ове изборне процјене и препоруке, наводи се у саопштењу.

Извор: СРНА