latinica  ћирилица
17/11/2017 |  10:59 ⇒ 11:04 | Аутор: РТРС

Сбербанка може да тражи "Меркатор"

Окружни суд у Љубљани потврдио је жалбу Сбербанке и одбацио ваљаност "лекс Агрокора" за Словенију, чиме ће ова руска банка моћи да затражи "Меркатор" у замјену за дуг концерна "Агрокор".

"Лекс Агрокор", којим су хрватске власти преузеле управљање великим дуговима концерна "Агрокор", према мишљењу Окружног суда у Љубљани, не поштује начело једнаког третмана повјерилаца.

Хрватска је изабрала такозвану материјалну консолидацију као начин реструктурисања "Агрокора", чиме се изједначавају повјериоци који су у различитим положајима.

Према "Лекс Агрокору", повјериоци који имају потраживања према боље стојећим дијеловима концерна "Агрокор" били би плаћени слабије него иначе, а они који имају потраживања од лоших фирми у оквиру концерна биће плаћени боље него што би били иначе.

Окружни суд у Љубљани је прихватио одлуку на основу жалбе руске Сбербанке, која је "Агрокоров" повјерилац и тражи да добије дионице "Меркатора", који је дијеловима овог концерна који раде боље, преносе хрватски медији.

Раније је Сбербанка преузела 18,53 одсто дионица у власништву "Агрокорове" холандске компаније.

Министар привреде Словеније Здравко Почивалшек рекао је да је Љубљана овом одлуком суда постигла циљ који су поставила.

"Одлука суда, по мом мишљењу, омогућава стабилизацију `Меркатора` на бржи и ефикаснији начин", рекао је Почивалшек.

Он није могао да говори о будућим потезима Сбербанке, али је признао да ће сада повјериоци "Агрокора" моћи да захтијевају плаћања из "Агрокоровог" удјела у "Меркатору".

Жалбу против "лекс Агрокора" у Словенији уложила је раније и словеначка Влада, али је суд одбио због недостатка правног интереса.

Словеначка Влада је тврдила да би "лекс Агрокор" имао негативан утицај на суверенитет, сигурност или јавни интерес Словеније.

Извор: СРНА