latinica  ћирилица
16/11/2017 |  18:06 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Француска донирала 200.000 евра за опремање собе у којој се чува Сарајевска Хагада (ВИДЕО)

Сарајевска Хагада од недавно је уписана у Унесков Регистар "памћење свијета". Уз Хагаду, ове године условно је уписана и Рукописна збирка Гази Хусрев-бегове библиотеке, а Комисија за сарадњу БиХ с Унеском покренула је иницијативу да се у Међународном регистру догодине нађе и Чајничко јеванђеље из 14. вијека, бисер збирке музеја Црквене општине Чајниче.
Сарајевска Хагада - Фото: Wikipedia
Сарајевска ХагадаФото: Wikipedia

Сарајевска Хагада, изузетан примјер средњовјековне хебрејске декоративне умјетности, прво је културно добро из Босне и Херцеговине којем је потврђен значај за развој човјечанства. Писана је и врхунски илустрована на пергаменту, средином 14. вијека, како се претпоставља у сјеверном дијелу Шпаније. Године 1894. Хагаду је откупио Земаљски музеј Босне и Херцеговине од тадашњег власника, породице Коен.

Мирсад Сијарић, директор Земаљског музеја у Сарајеву, истиче да је Хагада кушљена за 10 хиљада круна и да је 1992. године требало да иде на изложбу у Шпанију поводом 500 година од прогона Јевреја. Процјена осигурања, како каже, износила је девет милиона америчких долара.

Стога и не чуди што се у Земаљском музеју, Хагада могла видјети са строге дистанце, али не само због безбједности, већ и због потребе за чувањем у веома специфичним условима. Ускоро ће, ипак, бити ближа јавности захваљујући донацији француске Владе у износу од чак 200.000 евра за реконструкцију двије собе у којима ће хагада и друге средњовјековне драгоцјености бити чувани.

"Уз обнову собе, ради се и нови репринт Хагаде, као и нова прича о Хагади на којој ће радити експерти из Израела, јер има јако пуно детаља који су још неоткривени", каже Синиша Шешум, шеф Канцеларије УНЕСКО-а у БиХ.

Хагада шел Песах имала је употребну вриједност, читала се уз празник Песах током прве двије ноћи тог празника. За Јевреје, који су у БиХ још од 16. вијека, значајна је потврда да је њихова Хагада, што на хебрејском значи прича, документ од значаја за причу о развоју човјечанства.

И једна од најстаријих музејских збирки на простору цијеле БиХ, смјештена при цркви Успења пресвете Богородице у Чајничу, ускоро би могла добити своје цивилизацијско признање. Намјера је да се за упис у Унесков Регистар "памћење свијета“ у 2018. години предложи Чајничко јеванђеље, писано на пергаменту крајем 14. вијека.