latinica  ћирилица
16/11/2017 |  18:05 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Све електране у Српској у погону, биће струје и за извоз (ВИДЕО)

Седмодневне падавине поправиле су стање у хидроакумулацијама у Републици Српској, па су у погон пуштене све хидроелектране. Пуним капацитетом раде и двије термоелектране, па је, поред струје за домаће потрошаче, дио произведене енегије распложив и за извоз.
ХЕ Требиње 1 - Фото: РТРС
ХЕ Требиње 1Фото: РТРС

Изузетно лоша хидролошка година и капитални ремонт РиТЕ Угљевик у периоду јун-септембар, условили су увоз недостајућих количина електричне енергије. Посљедње кише, вратиле су домаће електране у погон. 

"Електропривреда Републике Српске је, послије дужег неповољног периода и смањене производње, дошла у ситуацију да обезбиједи довољне количине електричне енеегије за потрошаче у Српској и Дистрикту Брчко, и остварујемо благе вишкове, које извозимо на слободно тржиште", изјавила је портпаролка МХ Електропривреда РС Ана Бокоњић Буха.

Иако је, од протекле седмице, појачан доток воде у хидроакумулацију „Билећа“, агрегати у ХЕ Требиње 1 не раде. За производњу се користи вода из међудотока који је довољан да сам подмири рад ХЕ Плат. Тренутна кота хидроакумулације „Билећа“ је 385,6 метара, са тендецијом раста.

Због лоше хидрологије, Хидроелектране на Требишњици, умјесто првобитног плана од 1.082 гигаватчаса, производња је ребалансирана на 700 гигаватчасова. У овој години произведено је свега 525 гигаватчасова струје.

"Ребаланс је свакако урађен, прије неколико мјесеци. Надамо се да ћемо ребалансирану вриједност, односно електричну енергију, коју произведемо, пребацити", каже Гордан Мишељић, директор ЗП Хидроелектране на Требишњици а.д.

Услед појачаних дотока воде, до краја године, количина воде у акумулацији „Билећа“ требало би да буде на нивоу планиране. Слична очекивања су и за акумулације ХЕ Вишеград и Бочац. Послије завршеног капиталног ремонта РиТЕ Угљевик, у Електропривреди су потврдили да је погонска спремност свих домаћих електрана на високом нивоу.