latinica  ћирилица
16/11/2017 |  16:34 | Аутор: РТРС

Шаровић: Неопходна имплементација Трећег енергетског пакета

Имплементација Трећег енергетског пакета неопходна је БиХ и све институције треба да уложе максималан напор да буде усвојен закон о регулатору електричне енергије и гаса, који је практично усаглашен, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Шаровић је након састанка са чановима Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ потврдио да је Федерација БиХ доставила мишљење о закону о регулатору електричне енергије, те да се још очекује да исто учини и Република Српска како би овај акт у најскорије вријеме био упућен у парламентарну процедуру.

Министар спољне троговине и економских односа је напоменуо да ће покушати да учини све што је у његовој моћи да би се избјегле санкције за које је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач најавио да ће бити уведене против БиХ на министарској конференцији у децембру у Тирани.

"Осим санкција овај закон је важан, јер је постојеће законодавство из ове области из 2002. године, а БиХ треба модерно законодавство. Уколико не усвојимо овај закон, он ће бити препрека развоју енергетског сектора БиХ", поручио је Шаровић.

Према његовим ријечима, БиХ због неусвајања законодавства у области електричне енергије и гаса губи неколико десетина милиона евра грант средстава и повољних кредита.

Шаровић је изразио очекивање да ће Република Српска у најскорије вријеме дати позитивно мишљење како би закон био имплементиран, изражавајући опредјељење да Министарство спољне трговине и економских односа БиХ учини све што је неопходно како би се санкције избјегле.

Он је додао да постоји и опција да упути закон у процедуру без сагласности ентитета, напомињући да је најбоља солуција да буде опремљен свим неопходним мишљењима.

"Министарство спољне трговине и економских односа настојаће да искористи преостало вријеме како би се имплементирале најновије одредбе ЕУ у области електричне енергије и гаса и тиме избјегли санкције. Какве ће бити санкције то је питање за Брисел, односно, за Енергетску заједницу, а има различитих најава", рекао је он.

Шаровић је истакао да је током састанка са члановима Регулаторне комисије за електричну енергију, осим о имплементацији европског законодавства у БиХ, било ријечи и о акционом плану, односно "софт мјерама" за западни Балкан када је ријеч о тржишту електричне енергије, као и о питању усвајања Енергетске стратегије БиХ.

Кад је ријеч о усвајању Енерегетске стратегије, Шаровић је нагласио да је за њену израду средства од милион КМ обезбиједила Велика Британија.

"Овим новцем урађене су енергетске стратегије ФБиХ, иновирана је Енергетска стратегија Републике Српске, а креирана је и Енергетска стратегија БиХ која је компилација ових ентитеских", рекао је Шаровић.

Он је подсјетио да је посао израде енергетских стратегија договорен у јануару, те да би БиХ израдом ове стратегије добила пролаз за више платформи у овој области.

"У овом тренутку смо за Стратегију добили само сагласност ФБиХ и дистрикта Брчко, а још чекамо на сагласност из Републике Српске. Велика је одговорност оних који касне у достављању мишљења, јер је потпуно јасно да смо о овом питању постигли пуну политичку сагласност", поручио је Шаровић.

Предсједавајући Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ Никола Пејић рекао је да је састанак са министром Шаровићем био конструктиван.

"Дали смо сугестије за сваку од активности и подршку Министарству да се закон о регулатору електричне енергије и гаса нађе у процедури у којој има довољно механизама да се мањкавости поправљају. Исто важи и за Стратегију", рекао је Пејић.

Извор: СРНА